Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hon vill avskaffa rökförbudet

- 06/12/2008, 21:26 -

Folkpartisten Camilla Lindberg vill med en ny motion riva upp rökförbudet.

Rökförbudet, som infördes den sista maj 2005, har inneburit en frisk fläkt för många inom krogbranschen. Bokstavligen. Men också krogbesökarna har fått vänja sig vid en mer "normal" klubbmiljö. Det är många som har gnällt på svettlukt och liknande, men allt som allt har lagen tagits emot med öppna armar. Nu tre år senare vill folkpartisten Camilla Lindberg ta bort rökförbudet. Camilla Lindberg, är sedan tidigare rikskänd för sitt motstånd mot FRA-lagen. Det var Lindberg som fick regeringen att gå med på att införa fler skydd för den personliga integriteten. Och nu ger hon sig på förbudspolitiken.

– Nu har vi haft rökförbud några år och majoriteten tycker att det är bra. Men jag tycker man ska pröva och se. Låt dem som vill ha rökning ha det, säger Camilla Lindberg till Nyheter24.

Enligt statistik från Sveriges hotell- och restaurangbransch, skulle bara 5-7 procent av klubbarna och barerna i landet återinföra rökning.

”Visst är det så att rökning skadar hälsan, men individen har rätt att fatta också dåliga beslut i livet. Hetsen mot rökare pågår med metoder som är helt oacceptabla.”, skriver Camilla Lindberg i sin motion.

Men ska den enskildes "dåliga beslut" få påverka andra?

– Nej, så klart inte. Men man kan inte lagstifta bort dåliga beslut. Tänk om några pubar vill ha rökning, varför inte låta dem ha det?

Är du själv rökare?

– Det är klart jag är (skratt). Man ska ju inte röka men någonstans går det för långt. Vart ska vi rökare ta vägen? För nu finns ju vi och någonstans måste man tillåta det, säger Camilla Lindberg till Nyheter24.

Tror du att ditt förslag kommer att gå igenom?

– Nej, det tror jag inte. Sveriges majoritet vill ha rökfritt. Det här är mest en markering. Det här är en väldigt kontroversiell fråga och det är nog det jag tycker är konstigast. Att det är kontroversiellt att upphäva förbud. Man vill ha mer och mer förbud. Läs alla de tusentals andra motioner som vill påtvinga oss vuxna människor hjälm, skatt på fet mat. Vi måste få välja själva, säger Camilla Lindberg till Nyheter24.

Skrivet av: