Stockholm

Ny metod ska lösa våldtäktsfall

Endast 14 procent av alla anmälda våldtäkter leder till åtal. Felet kan ligga hos sjukhusens mottagande av våldtäktsoffer.


Läs mer

Statistiken över uppklarade våldtäktsfall är katastrofal i Sverige. Endast 14 procent av alla anmälda våldtäkter leder till åtal och ännu färre leder till en fällande dom. Nu ställer Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) krav på sjukhusens mottagande av våldtäktsoffer.

Ett pilotprojekt inleds nu i fem svenska städer, på initiativ av NCK, för att förbättra rutinerna vid våldtäktsfall, rapporterar SVT. Tanken är att alla läkare i Sverige ska använda samma metoder för att säkra DNA-spår och annan bevisning.

Trots att det handlar om allvarliga vålds- och sexualbrott finns det i dag ingen gemensam rutin för hur våldtäktsoffer ska tas emot och behandlas.

Sverige fick skarp kritik av människorättsorganisationen Amnesty i förra året för att så få våldtäktsfall klaras upp och att så många våldtäktsmän går fria. Amnestys rapport hette "Fallet nedlagt" och efterfrågade "ett tydligt politiskt ledarskap" i frågan.

Skrivet av:

Senaste nytt

Civilanställd gjorde slagningar på bekanta

Publicerades: 2 timmar sedan

Spotify glänste på Wall Street

Publicerades: 3 timmar sedan

Hundsmugglartrio döms till fängelse

Publicerades: igår 21:12

Skottlossning mot bostad i Arboga

Publicerades: igår 21:04

Polisen i Örnsköldsvik rapporterar om narkotikabrott

Publicerades: igår 20:18

Officiellt från Ukraina: EU-toppmöte i Kiev

Publicerades: igår 20:12

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.