Staten köper bara miljöbilar

Staten ska enbart köpa så kallade miljöbilar till sin fordonspark.


Staten satsar på miljön och köper från och med den 1 februari enbart så kallade miljöbilar till sin fordonspark.

Det avslöjade infrastrukturminister Åsa Torstensson på transportkonferensen i Linköping på torsdagen.

Enligt ministern tog regeringen beslutet på torsdagsmorgonen och det ska ses som ett ytterligare steg mot en klimatvänlig bilpark.

– Det är viktigt att staten går före i omställningen. Färdriktningen är klar. När myndigheterna handlar upp taxiresor eller hyrbilar är det miljöbilar som gäller, säger Åsa Torstensson.

Den statliga fordonsparken ska successivt förses med alkolås. Målet är att minst 75 procent av statens bilar ska vara utrustade med alkolås om tre år.

Regeringen ska skärpa reglerna om alkolås, om utvecklingen under 2009 inte bedöms uppfylla kravet "i största möjliga utsträckning" vad gäller alkolås i nya fordon.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson sade också att klimatet och den finansiella krisen kommer att stå högt på dagordningen när Sverige håller i EU:s ordförandeklubba under andra halvåret i år.

– Att möta klimatutmaningen blir den avgörande viktigaste uppgiften som måste gå hand i hand med arbetet för att stärka Europas ekonomi och konkurrenskraft, säger hon.

För att bidra till utvecklingen av ett hållbart europeiskt transportsystem kommer Sverige att prioritera godslogistik och införande av ny teknik.

– Både logistik och ny teknik blir viktiga medel för att minska bördan på klimatet och miljön, men också för att verksamt bidra till minskade kostnader och nya möjligheter för företagen och samhället, säger Åsa Torstensson.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!