Tisdag 30 Nov
Stockholm

Nio förnekar postrån

I dag inleddes rättegången där sexton män står åtalade för postrånet i Göteborg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nu ställs de misstänkta postrånarna inför skranket i en högbevakad rättegång.

Åklagaren anser att bevisläget är gott.

Ett tiotal poliser, flera med automatvapen, fanns på plats utanför Göteborgs tingsrätt inför starten av det välbevakade rättegången om rånet mot postterminalen för ett år sedan.

Advokat Thomas Wilton försvarar en av de två åtalade som valt att lägga korten på bordet och berätta sin historia om vad som skett för polisen.

– Det är ett sätt för honom att bryta med sin kriminella identitet, stora delar av det här gänget har växt upp tillsammans i en av Stockholms förorter, säger Thomas Wilton till TT:s reporter på plats utanför tingsrätten.

TT: Kommer du att begära straffrabatt för din klient?

– Ja, det kommer jag naturligtvis att göra, säger Thomas Wilton.

Den 33-årige huvudmannen som är åtalad för förberedelse till grovt rån och anstiftan till grovt sabotage och sabotage förnekar allt i sabotagedelen men medger att han varit med och skaffat fram fotanglar och en bil som skulle användas vid rånet.

De två 32-åringarna, en från Hässelby och en från Farsta, som har valt att berätta för polisen har vidgått att de varit med men medger bara brott i vissa fall.

De nio övriga åtalade i denna första del förnekar allt.

Totalt har sexton män åtalats för rånet mot postterminalen på Kruthusgatan i Göteborg i januari förra året och skjutningarna mot polishelikoptrar på Säve och mot polisstationen i Partille i november 2007.

Dagen före det planerade rånet besköts polisstationen i Partille utanför Göteborg av en i gänget. Men ett hemmagjort automatvapen, en så kallad rattlare, pepprade han byggnaden med 17 skott, enligt åklagaren.

Senare på natten saboterade samma man tillsammans med en annan åtalad fyra polishelikoptrar på Säve. Samma rattlare användes. Man klottrade även slagord mot polisen på marken ute i Säve. Ännu tidigare hade även polisstationen i Angered klottrats ned.

Allt var avsett som avledande manövrar och man vill slippa polishelikoptrarna. Man ville också ge sken av att det var en polisantagonists gärningar, sade åklagaren Ulrika Bentelius Egelrud första rättegångsdagen.

Det planerade rånet i november blåstes av. Plötsligt fanns det så mycket poliser i Göteborg att gänget valde att avstyra det hela. Det berodde dels på rångängets egna manövrar, dels på att polisen då var engagerad i ett tillslag mot illegalt spel.

–Risken för upptäckt var så hög att man inte vågade genomföra det, sade Bentelius Egelrud.

Hon anser sig ha ett bra bevisläge.

– Dels för att två av dem har berättat men också för att deras berättelser får gott stöd av den tekniska bevisningen med DNA-fynd och fingeravtryck.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela