Söndag 5 Dec
Stockholm

Postrån skulle finansiera gängattack

Under måndagen inleddes rättegången mot de inblandade i postrånet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

UPPSALA/GÖTEBORG. Nyligen åtalades en 26-årig man för det uppmärksammade postrånet i Göteborg. För att vilseleda polis satte man eld på bilar, placerade bomber utanför polishus och slängde ut fotanglar för att stoppa polisbilarna.

– De som skulle bränna bilarna vid Kruthusgatan skulle bränna två bilar, och så var det ytterligare en bil som skulle ställas ut vid polisstationen där på andra sidan kanalen, jag vet inte vad adressen heter, berättar en av de åtalade under rättegången, enligt Gulex.

Rånet skulle finansiera en attack mot det kriminella nätverket Asir och ledaren, en 32-årig man, har sedan länge sett 26-åringen som sin rival.

För fem år sedan trappades konflikten upp och resulterade i ett mord. Men även i fängelset pågår attackerna mellan de olika gängen. Två yngre män från 26-åringens gäng attackerades bland annat med knivhugg och skruvmejslar.

– Det är en pågående konflikt. Den varierar i intensitet. Den kan utspelas i Uppsala, i fängelser, på Stockholms gator - eller i Göteborg, uppger källan till UNT.

Och det är flera gäng som är ute efter medlemmar från Asir. För bara två år sedan drabbade Original Gangsters samman med Asir.

Stort rånbyte

En av de åtalade i postrånsrättegången i Göteborg hävdar att rånbytet skulle bli minst 80 miljoner kronor. En del av de pengarna skulle användas för att bilda ett nytt kriminellt nätverk. Men riktigt så stor blev inte summan. Det sammanlagda värdet som rånarna lyckades få med sig landade på 500 000 kronor.

– Vid huvudförhandlingen har han berättat hur rånet skulle bekosta en ny gängkonstellation. Ett syfte ska enligt honom ha varit att starta någon form av krig mot Asir. Det är vad han säger, säger Leif Rundberg, chef för länskriminalens särskilda utredningsgrupp i Göteborg, enligt UNT.

Ledaren bakom rånet finns med på Stockholmspolisens lista över länets mest 150 brottsaktiva. Mannen ska också ha utsatts för mordförsök av Asir-medlemmar i fängelset och ville hämnas på den 32-årige gängledaren.

Men Uppsalapolisen tvekar på att pengarna skulle användas för en attack mot Asir. Enligt uppgifter ska Asir vara kraftigt försvagat.

– Asir finns inte utan 32-åringen. Det finns i dag inga uttalade anhängare till Asir i Uppsala. När han kommer hem ploppar det upp folk som står på hans sida, men hans bundsförvanter finns annars i andra städer, avslöjar en källa, skriver UNT.

Se mer om jakten på kriminella gäng.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela