Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen tränas möta skolskjutningar

Nyheter | 25/09/2008 07:30

En utbildning ska lära poliser hur man ska hantera skolskjutningar. (TT)

Under hösten startar en utbildning inom polisen i hur man ska hantera skolskjutningar. Först ut är polisen i Stockholms län. Men även polisen i Västra Götaland och i Sörmland ligger i startgroparna.

Förberedelserna för utbildningen startade redan i samband med den förra skolskjutningen i finska Jokela i november förra året. Och dess betydelse har ju än en gång fått skrämmande aktualitet efter massakern i Kauhajoki nyligen, knappt ett år efter Jokela.

– Det är jätteviktigt att föra upp den här frågan. Skolskjutningar är en mycket komplex situation, säger Ingemar Nilsson, chef för polisrättsenheten i Göteborg, till Bohusläningen.

Sådana situationer är polisen otränad på. Utbildningen är en kurs i mental förberedelse, där all uniformerad polis får föreställa sig att de är första polis på plats och diskutera möjliga handlingsalternativ.

Skrivet av: