Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen tränas möta skolskjutningar

- 25/09/2008, 07:30 -

En utbildning ska lära poliser hur man ska hantera skolskjutningar. (TT)

Under hösten startar en utbildning inom polisen i hur man ska hantera skolskjutningar. Först ut är polisen i Stockholms län. Men även polisen i Västra Götaland och i Sörmland ligger i startgroparna.

Förberedelserna för utbildningen startade redan i samband med den förra skolskjutningen i finska Jokela i november förra året. Och dess betydelse har ju än en gång fått skrämmande aktualitet efter massakern i Kauhajoki nyligen, knappt ett år efter Jokela.

– Det är jätteviktigt att föra upp den här frågan. Skolskjutningar är en mycket komplex situation, säger Ingemar Nilsson, chef för polisrättsenheten i Göteborg, till Bohusläningen.

Sådana situationer är polisen otränad på. Utbildningen är en kurs i mental förberedelse, där all uniformerad polis får föreställa sig att de är första polis på plats och diskutera möjliga handlingsalternativ.

Skrivet av: