Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

I dag får han sitt straff

Nyheter | 25/09/2008 07:35

Eklund får i dag veta vilket straff åklagarna vill se utmätt för morden på Engla och Pernilla Hellgren.

I dag får Anders Eklund veta vilket straff åklagarna vill se utmätt för morden på Engla Höglund och Pernilla Hellgren. Sverige har med spänning följt mördarens rättegång. Englas försvinnande fick stor uppmärksamhet och en hel nation skakades i grunden när sanningen kom fram. Englas mördare erkände i förhör ännu ett mord. Det var Pernilla Hellgren i Falun som också föll offer för Eklunds brutalitet.

Nu hålls en kort avslutande förhandling i Stockholms tingsrätts säkerhetssal som lånats in av Falu tingsrätt.

– Det ligger väl i farans riktning att vi kommer att yrka på livstid, säger vice chefsåklagare Olle Sohlberg till TT. Han ansvarar för Pernilla-utredningen.

Hans kollega, vice chefsåklagare Patrik Säflund, pläderar i Engla-målet. Och kammaråklagare Ann-Charlotte Ädling håller i den åtalspunkt som gäller en våldtäkt i Sandviken, där Eklund har erkänt försök till våldtäkt.

Förhandlingen inleds med att Eklunds livshistoria och kriminalregister, gås igenom.

Det följs av förhör med ett vittne som sett delar av förloppet vid våldtäkten. Därefter ska ett skadeståndsyrkande framföras från Engla Höglunds pappa, som kräver 100 000 kronor i ersättning för sveda och värk.

Sedan gås yttrandet från Socialstyrelsens rättsliga råd igenom. Rådet konstaterade att Eklund är psykiskt störd, men inte så allvarligt att han inte kan dömas till fängelse.

Förhandlingen avslutas med att åklagarna pläderar i påföljdsdelen, det vill säga de argumenterar för vilket straff de anser lämpligt.

Eklunds advokat Leif Silbersky har ingen lätt sits.

– Jag får väl medge att det är lite uppförsbacke med en klient som erkänt två mord, varav ett på ett barn, säger Silbersky till TT.

Skrivet av: