Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dykare hårsmån från döden

Nyheter | 21/01/2009 06:30

En vajer gick av och korgen med dykaren Peter Bexelius ombord störtade mot isen.

En vajer gick av och korgen med en dykare ombord störtade mot isen vid Suorvadammen. Dykaren Peter Bexelius fruktade att hans sista stund var kommen.

Men redan efter någon meters fall hakade korgen fast i en balk.

– Vid fallet hängde jag halvvägs ut ur korgen med benen inne, men efter någon meters fall så tog det tag i räcket, berättar Bexelius för Norrbottens-Kuriren.

Korgen och dräkten fastnade på en uppstickande balk. Dykskötaren lyckades få tag i korgen och hålla kvar tills ytterligare en person kom till undsättning.

Den dramatiska händelsen inträffade under ett rutinuppdrag, den årliga inspektionen av dammluckorna kraftverket i Suorva.

Bexelius klarade sig undan med blåmärken och värk främst i axel och arm. Hade fallet inte stoppats av balken hade olyckan kunnat sluta riktigt illa.

Det var nog bara några millimeter från döden, konstaterar Bexelius.

Hur vajern som ska hålla för vikten av minst två ton kunde brista är oklart. Vattenfall har startat en intern utredning. Olyckan är också anmäld till Arbetsmiljöverket.

Skrivet av: