Journalistskandaler vi minns

Fler journalister än den 54-åring som nu åtalats har hamnat i klistret.


Nyheter24 berättar nu om den 54-åriga frilansjournalist, som blivit åtalad för grovt förtal. Sorgligt nog är det något man bör vänja sig vid. Det är inte första gången en person inom journalistkåren hamnar i klistret. De utnyttjar sina namn, sina yrken och sina genvägar för att antingen tjäna extra tusenlappar eller bara för att göra sig ett namn.

Kommer ni ihåg de här journalisternas snedsteg?

Trond Sefastsson jobbade som grävande journalist på TV4:s Kalla Fakta sommaren 2007 då han gjorde bort sig. Sefastsson, som vann Stora journalistpriset 2001, kontaktades av fängslade Idriz Rexhepi för att förmå Sefastsson att ta upp dennes fall i programmet. För besväret krävde Sefastsson 406 000 kronor. Tiden gick och det blev inget inslag. Familjen Rexhepi krävde då 90 procent av pengarna tillbaka, men TV4-reportern vägrade och skickade i stället en morddömd man till familjen för att få tyst på dem. Trond Sefastsson stängdes omedelbart av från TV4 och dömdes i december 2008 för mutbrott till två års villkorlig fängelsedom och 12 000 kronor i böter. Själv hävdade han att han mottagit jättesumman från Rexhepi som jurist för att ta sig an fallet, inte som journalist.

Alexandra Pascalidou anklagades hösten 2005 för att de krönikor hon skrev i tidningen Metro var plagiat. En av hennes krönikor i den svenska gratistidningen var i stort sett en exakt kopia av en krönika från tidningen LA Times två dagar tidigare. Pascalidou nekade till det och förklarade sig som "hjärtekrossad". Senare har hon också anklagats för mytomani. Under en intervju med Svensk Damtidning hävdade hon att hon varit på omslaget till grekiska versionen av Elle. Svenska Elles chefredaktör, Kristina Adolfsson, hörde då av sig till sina grekiska kolleger för att få bilderna. Men några sådana fanns inte, vilket Adolfsson senare skrev i en ledare till tidningen:

"Vi skriver också om mytomani i detta nummer. Mycket för att vi själva var tvungna att reda ut varför någon hittar på saker som trots allt är ganska lätta att kontrollera. En känd multimediakvinna har hävdat att hon varit på omslaget till en av våra utländska systertidningar en gång om året sedan 1998".

Niklas Svensson jobbade som politisk reporter på Expressen i september 2006 då den berömda dataintrångsaffären under valrörelsen ägde rum. Socialdemokraternas interna nätverk, där känslig information om partiets valröresle fanns, hackades av ledande folkpartister. Niklas Svensson erkände inblandning och stängdes av från sitt arbete. Han dömdes till dataintrång och dagsböter.

Jayson Blair var en framgångsrik journalist på New York Times. Men framgången berodde inte på journalistisk skicklighet. Det berodde på att han hittade på sina nyheter. Efter flera år av fabrikerade artiklar avslöjades Blair då en tidigare praktikant ringde upp chefredaktören och berättade att hon tyckte sig känna igen flera av Blairs detaljer från tidigare artiklar. Jayson Blair slutade på New York Times i maj 2003.

Det mest kända fallet på senare dagar är utan tvekan det kring Liza Marklund, och även om det är i egenskap av författare hon hamnat i knipa så är hon också journalist. Marklund anklagas för att hennes succébok "Gömda", med undertiteln "en sann historia", i sjävla verket inte är verklighet. Marklund har erkänt att vissa delar av boken inte är helt sanna, men den intrigen är säkert inte över än och vad sista ordet säger återstår att se.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!