Tisdag 3 Aug
Stockholm

Experter sågar alliansens PR-arbete

Folkpartiets petning av Camilla Lindberg kostar regeringen väljare inför valet 2010.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Experterna sågar nu alliansens PR-arbete och är övertygade om att regeringen kommer att tappa röster efter att folkpartiet valt att sätta FRA-kritikern Camilla Lindberg (fp) i den politiska frysboxen.

Nyheter24 avslöjade tidigare i dag att folkpartiet valt att sätta den FRA-positiva riksdagsledamoten Cecilia Wigström i Signalspaningsnämnden, som ska pröva inriktningen av FRA:s signalspaning. Trots att Camilla Lindberg, som röstade nej till FRA-lagen 2008, fick flest nomineringar internt blev hon överkörd av partiledningen och gruppledare Johan Pehrson (fp).

– Det finns två perspektiv. För det första spär det här på politikerföraktet på precis samma sätt som när kristdemokraterna fryste ut Lennart Sacrédeus. För det andra signalerar detta att populära politiker kan få räkna med att bli strukna av partieliten, som hellre håller sig med lojala kollegor. Det här är ett stort PR-misslyckande för partierna, säger Christian Ekström, ansvarig för Public Affairs, på PR-byrån Sund Kommunikation, till Nyheter24.

Pehrson valde tidigare i oktober att peta Lindberg från den åtråvärda ledamotsposten i justitieutskottet för att sätta sig själv där.

– Han är en maktpamp. Det visar han genom det här beteendet när man sätter Camilla Lindberg i den politiska frysboxen. Det är ett gigantiskt PR-misstag, säger Ekström.

Han får stöd av statsvetaren Svend Dahl, statsvetare vid Stockholms universitet, som är förvånad över att folkpartiledaren Jan Björklund låter detta passera.

– En smart partiledning brukar inse att det finns en poäng i att ha ett antal profilerade personer som tycker olika och sticker ut. På så sätt når man fler väljare. Jan Björklund, som har en särskild politisk fingertoppskänsla, borde ha förstått det. Sedan är det väl känt att relationen mellan Pehrson och Lindberg inte har varit den bästa, säger han till Nyheter24.

Dahl pekar på en tradition inom svensk politik med sammanhållna partier, som i större utsträckning än på kontinenten, värnar om en enhetlig linje som politikerna rättar sig efter. De som avviker blir straffade. Och det är det som har hänt då Camilla Lindberg petades från justitieutskottet och hamnar i frysboxen. Men det kommer att kosta i väljare.

– De hade absolut kunnat vinna väljare på att ha valt Camilla Lindberg till nämnden. De borgerliga har demonstrerat en oförmåga i en potentiell viktig fråga för väljarna: integritetsfrågan. Den som väljer att ta upp missnöjet kan dra en hel del väljare. Partierna har gjort en felkalkyl, säger Svend Dahl.

Även Christian Ekström ser att folkpartiet kunde plockat politiska poänger i att partiet hade en riksdagsledamot som röstade nej till FRA-lagen och haft henne som ett alibi. Han menar att regeringens hantering av FRA-frågan har varit den största motgången PR-mässigt sedan ministeravgångarna 2006.

– Alliansen har skött FRA-frågan fruktansvärt dåligt. Det har varit en ständig soppa. Regeringen har konsekvent misslyckats i att förklara vad som är nödvändigt med lagen och på vilket sätt man vill implementera den, säger Christian Ekström till Nyheter24.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela