FRA-kritiker stoppas

Men "alla folkpartister är FRA-kritiker", säger Johan Pehrson.


När regeringspartierna ska välja sina kandidater till Signalspaningsnämnden, som ska granska FRA, petas FRA-kritikerna på förhand från platserna i nämnden. Camilla Lindberg som var den enda fp-ledamoten som röstade nej till FRA-lagen blockeras av gruppledaren Johan Pehrson. Men Pehrson menar att "alla folkpartister är FRA-kritiker".

Camilla Lindberg, som i somras blev rikskänd för sitt kurage och sin ovilja att anpassa sig efter partilinjen i FRA-frågan, är inte med på personalberedningsgruppens lista över kandidater. Detta trots att hon fått flest nomineringar från riksdagsgruppen.

Enligt källor till Nyheter24 har Johan Pehrson, folkpartiets gruppledare i riksdagen, besvarat frågor kring Camilla Lindbergs frånvaro på listan med att hon är "olämplig”. Han ska även ha skickat ut ett internmejl till riksdagsgruppen med en förklaring till varför Lindberg anses vara olämplig. Detta trots att Camilla Lindberg fick flest nomineringar från riksdagsgruppen.

Lindberg röstade som enda borgerliga riksdagsledamot nej till FRA-lagen i riksdagsomröstningen den 18 juni 2008. Lindberg berättade då om hur hon, inför beslutet, utsatts för mobbning och hot om utfrysning av personer i folkpartiets partiledning om hon inte röstade ja till lagen. "När du kommer tillbaka har du inga kompisar kvar", fick hon bland annat höra av sina partikamrater. Lindberg fick dock massivt stöd från allmänheten för sitt agerande.

Nyheter24 har talat med Johan Pehrson.

Du har stoppat en nominering av Camilla Lindberg till Signalspaningsnämnden. Varför?

– Va. Nej, det har jag inte gjort. Vad som har hänt är att Camilla Lindberg har fått ett annat tungt uppdrag. Man kan inte få alla uppdrag man vill ha, det skulle jag också vilja, men det går inte, säger Johan Pehrson.

Vi har fått uppgifter om att du skickat ut ett mejl till riksdagsgruppen där du förklarar att Lindberg är olämplig att sitta med i granskningsnämnden för FRA.

– Det stämmer inte. Lindberg och personalberedningen har fått mejlet. Inga andra.

Är det inte rimligt att åtminstone en FRA-kritiker får plats i Signalspaningsnämnden som ska granska just FRA?

– Alla folkpartister är FRA-kritiker.

Det kan du väl ändå inte mena?

– Jo, säger Johan Pehrson till Nyheter24.

Den enda folkpartist som röstade nej till FRA-lagen var Camilla Lindberg.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Lund

Morgonens nyheter 18 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.