Litteraturpriset går till...

På torsdag kan vi ha en vinnare, eller flera, beroende på hur man satsar.


Spelfirman Ladbrokes tar varje år fram en lista på vem som är den troligaste vinnaren av nobelpriset i litteratur. Ladbrokes har sedan 2003 pekat ut två vinnare av priset: J. M. Coetzee 2003 och Orhan Pamuk 2006, som spelades som favorit ända fram till timmar före Akademiens tillkännagivande. Redan på torsdag kan Svenska Akademiens Horace Engdahl avslöja vem som vunnit.

– Listan är sagolikt rolig att ta fram, stor hjälp har vi från tidiga insatser från litteraturintresserade spelare men samtalen med vänner och inte så goda vänner inom kultursektorn ger alltid en extra dimension till arbetet, säger Lasse Dilschmann, Ladbrokes Vd i Norden, i en kommentar till listan.

Claudio Magris, Adonis och Amos Oz är de som uppges som de troligaste vinnarna. Men även Bob Dylan, Joyce Carol Oates och Salman Rushdie är med på listan. Oddsen för att de ska vinna är dock inte lika goda. Det ska dessutom nämnas att när Elfreide Jelinek vann 2004 hade det inte förutsetts av någon och hon var inte ens med på vadslagningsföretagens listor. Nästan samma sak hände förra året då Doris Lessing vann. Hennes namn dök upp på listan i sista sekund - och med väldigt höga odds. Den gången förlorade Ladbrokes pengar.

Skrivet av:

Senaste nytt

Sju döda i attacker mot Hizbollah

Gamla gruvor kan bli batterier

Suget efter förnybar energi är stort för att klara klimatomställningen. Men när solen inte skiner och vinden inte blåser behövs sätt att lagra energin – och det har fått företag att vända blicken mot underjorden.

Man på äldreboende död efter fall från fönster

En man i 80-årsåldern har avlidit sedan han på okänt sätt tagit sig ut genom ett fönster på ett äldreboende i Eda kommun, skriver SVT Nyheter Värmland.

Kung Harald har fått en tillfällig pacemaker

Norges kung Harald har fått en tillfällig pacemaker inopererad på sjukhuset på ön Langkawi i Malaysia, skriver det norska kungahuset i en uppdatering.

S: Använd ryska pengar till Ukrainas militär

Socialdemokraterna vill att avkastningen från frysta ryska tillgångar ska användas till ammunition för Ukraina. Det är bråttom. Regeringen måste driva på, säger S-ledaren Magdalena Andersson.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Aneby

"Voltad bil på länsväg 971", skriver polisen på sin hemsida.