Nu ska Sverige hjälpa torskarna

Stockholms stad har ansökt om 340 000 kronor.


Och får de grönt ljus innebär det att socialarbetare kommer närvara när polisen griper en torsk.

Det är Inger Åsebo, enhetschef för prostitutionsenheten i Stockholms stad, som går i bräschen för projektet. Enligt Åsebo handlar sexköpet i slutändan om tillgång och efterfrågan. Syftet med projektet är att också titta på sexköparna som offer. Pengarna kommer gå till en uppsökande verksamhet vars syfte är att motivera sexköparna att söka hjälp samt informera om riskerna för könssjukdomar.

– Frågan är känslig eftersom det är olagligt att köpa sexuella tjänster. Hittills har det varit mycket fokus på den brottsutsatta. Faktum är att det finns fler köpare än prostituerade. Därför är det befogat att tala om för dem att det finns hjälp att få, säger hon till SvD.

Men redan nu finns en rådgivningstelefon dit sexköpare kan vända sig. Verksamheten heter Kast, vilket står för köpare av sexuella tjänster. Här märker Marie Johansson som arbetar på Kast i Stockholm att männen som hör av sig ofta går på skuldkänslor och inte vet vad de ska göra.

Just nu har vi sju klienter. De har sökt sig till oss självmant eftersom de upplever att det inte går att fortsätta med att köpa sex. De mår dåligt av det, har skamkänslor och tycker att det som de gör är fel mot kvinnorna, berättar hon för SvD.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.