Söndag 14 Aug
Stockholm

"Rasistkläder" förbjuds

Kängor, hängslen och rakade huvuden väcker debatt i skånska Bromölla.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

BROMÖLLA. På fritidsgården i den skånska orten släpps ungdomar med kläder som kan uppfattas som rasistiska inte in. Men skolan har inte samma linje.

En förälder har tidigare i veckan kritiserat att olika regler tycks gälla på högstadieskolan Humleskolan och på fritidsgården.

– Minst en elev går runt i kläder som tydligt visar hans rasistiska åsikter och trots att andra elever tagit upp detta vid ett flertal tillfällen verkar ingen i skolledningen bry sig, klagade föräldern i en insändare i Kristianstadsbladet.

Rektor Sven Håkansson säger till tidningen att skolan har en policy mot rasistiska yttringar.

Symboler, märken och texter på kepsar och t-shirts med rasistiskt budskap accepteras inte. När det gäller kläder och frisyrer finns däremot en gråzon. Det går till exempel inte att totalförbjuda kängor, tycker han.

På fritidsgården är policyn stenhård.

Vad är det ni har för klädkod på fritidsgården?

– Vi har väl ingen klädkod riktigt. Men vi accepterar ingen drogförsköning, som haschblad på kläder och så, eftersom vi är en drogfri fritidsgård. Och eftersom vi är en opolitisk fritdsgård så accepterar vi inte rasistiska kläder som hängslen, bombarjackor, eller kängor. Vi har ungdomar från många olika länder här och vi vill att alla ska känna sig välkomna, säger fritidsledaren Carina Berg-Johansson till Nyheter24.

Men om någon skulle ha en knapp som det till exempel står "Moderaterna" på?

– Vi är ju opolitiska så att... Det har faktiskt aldrig hänt. Vi får ta ställning till det om det händer. Men om personen pratar en massa om moderaterna och försöker värva andra ungdomar så är det inte okej.

Men om man har upprullade byxor utan att vara rasist?

– Vi har sagt till ungdomar som inte är rasister att de inte får ha hängslen och upprullade byxor och det accepterar ungdomarna. Vi måste vara konsekventa annars får vi det i nacken direkt, säger Carina Berg-Johansson till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.