Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Aftonbladet kan bryta mot lagen

Nyheter | 29/05/2009 10:21

Aftonbladets EU-kampanj att köpa röster till EU-valet kan vara olaglig.

För att öka intresset för EU-valet drog tabloiden i går igång en kampanj där man betalar folk för att rösta. 500 kronor får en väljare för att ta sig till valurnorna. Men nu anklagas Aftonbladet för att bryta mot lagen med sin okonventionella kampanj.

Inte bara har den redan mött kraftig kritik från bland andra kristdemokraterna utan nu går också juristen Mårten Schultz till attack. I ett debattinlägg skriver att kampanjen kan vara olaglig.

"Den som vid val till allmän befattning eller vid annan utövning av rösträtt i allmänt ärende söker hindra omröstningen eller förvanska dess utgång eller eljest otillbörligen inverka på omröstningen, dömes för otillbörligt verkande vid röstning till böter eller fängelse i högst sex månader... Den som mottager, låter åt sig utlova eller begär otillbörlig belöning för att i allmänt ärende rösta på visst sätt eller icke rösta, dömes, om det ej är mutbrott, för tagande av otillbörlig belöning vid röstning till böter eller fängelse i högst sex månader.", skriver Schultz på debattsajten Newsmill.

Men lagciterandet till trots ställer han också en intressant fråga när det kommer till tabloidens valkampanj.

"Om det visar sig att Aftonbladet skulle undvika att betala ut pengar när någon röstar på tex Nationaldemokraterna är deras kampanj olaglig. Intressant vore därför om en blivande mottagare av Aftonbladets röstpengar testade tidningens demokratiska tolerans: Kan jag ta pengarna och rösta på vilket parti som helst?", skriver Schultz i sitt debattinlägg.

Skrivet av: