Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Partierna överens om homoäktenskap

Nyheter | 16/02/2009 13:43

Moderaterna, centern och folkpartiet, har kommit överens med oppositionen.

De tre borgerliga partierna och oppositionen som är för könsneutrala äktenskap har kommit överens om ett gemensamt förslag.

Efter att regeringen misslyckats med att få fram en proposition om könsneutrala äktenskap, presenterade moderaterna, centern och folkpartiet i stället en gemensam motion. Kristdemokraterna, som är emot lagändringen, lade en egen motion.

Oppositionen hade redan tidigare motionerat i frågan. Ursprungligen fanns det vissa skillnader mellan de olika motionerna, men partierna har nu enats i civilutskottet om en gemensam lagrådsremiss.

Enligt moderaten Anti Avsan så träder den nya lagen i kraft den 1 maj i år. Civilutskottets ordförande Carina Moberg (s) vill inte gå in i detalj på de justeringar som gjorts, men säger att det är till det bättre.

–Jag är jättenöjd med att vi har kommit överens, säger hon till TT.

En av förändringarna som gjorts är att registrerade partnerskap inte per automatik ska övergå till äktenskap, vilket utredningen föreslog. Det blir en frivillig handling.

På tisdag presenterar de sex partierna lagrådsremissen vid en presskonferens i riksdagen.

Skrivet av: