Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stalkning kan bli brottsligt

Nyheter | 17/02/2009 09:12

JK är positiv till förslaget att göra stalkning brottsligt.

Förslaget att göra stalkning brottsligt har förts fram av den så kallade stalkningsutredningen. JK är nu positiv till förslaget att införa brottet olaga förföljelse för personer som utsätter andra för systematisk förföljelse, hot och misshandel.

JK avstyrker dock att den som bryter med ett kontaktförbud (tidigare besöksförbud) inte ska få vistas i områden så stora som hela kommuner.

I stället ska kontaktförbudet omfatta skyddspersonens bostad, arbetsplats och andra platser där personen vistas. Man är också negativ till att förse en person som har brutit mot kontaktförbud med fotboja. JK menar att det inte är nödvändigt att införa elektronisk övervakning om det saknas grund för att anhålla och häkta en person.

Dessutom är JK kritisk till förslaget att förvara positioneringsuppgifter från elektronisk övervakning under sex månader. Detta då det inte finns skäl att förvara det så lång tid, om inte materialet har betydelse vid en utredning av brottslig verksamhet.

Man föreslår i stället att det ska förvaras samma tid som material från allmän kameraövervakning, alltså under en månads tid.

Skrivet av: