Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Antonsson: Det är bara lögner

- 14/02/2009, 15:22 -

"Det är ju inga bevis."

I går tog Gömda-debatten ny fart. Det som hände var att Mia Eriksson, Liza Marklunds medförfattare, trädde fram och berättade sin version av sanningen.

– Det är viktigt för mig att berätta min historia så att Liza kan berätta om sin roman. Det är det enda sättet på grund av källskyddet, säger Mia till Aftonbladets webbteve som hälsade på henne i USA.

Med sig från intervjun fick Aftonbladets reporter 26 tidigare hemliga dokument som ska bemöta den kritik som boken Gömda fått från journalisten och författaren Monica Antonsson. Men redan på plats i Arizona tog Mia fram ett papper som bevisar att hon har fått asyl i USA. Något hon påstod att Antonsson hävdat att hon inte har.

Till Nyheter24 säger Monica Antonsson att hon aldrig sagt att Mia inte fått asyl. Och det är bara en av alla lögner som nu publiceras i Aftonbladet menar Antonsson, som i skrivande stund bemöter kritiken på sin blogg.

På webben har Aftonbladet valt ut sju påståenden från Antonssons bok ”Mia – sanningen om Gömda” som de metodiskt motbevisar med utklipp från de nya dokumenten som Mia presenterar. Fakta som Antonsson ifrågasätter.

– Det här är inga bevis. Det är handlingar från Socialtjänsten, Försäkringskassan, barn- och ungdomspsykiatrin samt åklagarmyndigheten som alla bara citerar Mia. Ingen av dessa myndigheter har efterfrågat om hennes version är sann eller inte, säger Monica Antonsson till Nyheter24.

Du skriver i din blogg att Aftonbladet publicerar lögner. Hur menar du?

– Jag kan tyvärr bara konstatera att hela grejen är oerhört välregisserad och att det är lika mycket lögner i artiklarna som det var i Gömda.

Kan du ge ett exempel på vilka lögner det handlar om?

– Ja, Visst. Ett är när hon gråter i webbteven och säger att hon inte kommer att kunna åka hem för att hålla sin pappa i handen på dödsbädden eller ens komma till hans begravning. Varför skulle hon inte kunna göra det när hon vanligtvis är hemma i Oxelösund flera veckor varje år. Hon var här tre veckor så sent som i augusti. Hennes pappa ligger dessutom inte på sjukhuset längre. Han har kommit hem och promenerar omkring på stan som han brukar, säger chockade oxelösundsbor som har hört av sig efter Mias dramatiska utspel.

Är det något av det som publicerats som ifrågasätter din fakta?

– Nej, egentligen inte.

Ställer något av det som publicerats Liza Marklund i annorlunda dager?

– Det är väl det de försöker få det till men nej, det gör det inte. En journalist kollar sin historia. Hon har påstått att hon har gjort det. Nu plötsligt får vi veta att hon har ljugit om det och att hon i verkligheten inte kontrollerade ett enda dugg.

Liza Marklund sa i går till Aftonbladet att Gömda är "Mias berättelse, hennes väldigt subjektiva berättelse. (...) Hon har beskrivit sin sanning och jag har gestaltat och dramatiserat den."

– Så praktiskt! Nu försöker hon alltså få det till att hon inte ska behöva ta något ansvar för böckerna hon en gång kallade sanna. Men den gubben går inte. Hon har i 14 år kallat böckerna sanna och tjänat miljoner på en lögnaktig historia. Då får hon stå för det också, säger Monica Antonsson till Nyheter24.

Skrivet av: