Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gömda-Mia attackerar Antonsson

- 13/02/2009, 10:17 -

Mia Eriksson anklagar Monica Antonsson för att sprida felaktiga uppgifter.

TUCSON. Gömda-författaren Liza Marklund får backup - av sin kollega. Medförfattaren till den kontroversiella boken Gömda, som visade sig vara "baserad på en sann historia" i stället för en sann historia, Mia Eriksson träder fram och besvarar Monica Antonssons hårda kritik.

Efter att journalisten Monica Antonsson släppte boken "Mia - sanningen om Gömda" i december 2008 skakades Marklunds yrkesanseende. Bokens historia ifrågasattes kraftigt, där Mia Eriksson rapporteras ha blivit misshandlad av "mannen med de svarta ögonen". Till slut tvingades hon att gå i exil för att gömma sig från mannen.

Innan och när debatten rasade som värst valde Mia Eriksson att tiga.

– Det är viktigt för mig att berätta min historia igen. Jag har hela tiden sagt att jag är villig att ställa upp och visa att jag inte är någon psykopat. Jag är en helt normal människa som levt i skräck i många år. Och skräcken finns fortfarande kvar, säger hon till Aftonbladet.

Eriksson var den förste europén som fick politisk asyl i USA, där hon i dagsläget bor med sin amerikanske man Lance. Hon fick asyl på grund av våld i hemmet och för att den svenska staten inte kunde säkerställa hennes säkerhet.

Nu vill hon ha upprättelse och har därför tagit fram kopior på läkarintyg och utlåtanden från socialtjänsten för att stärka sin sak.

– Vad är det för skillnad om man skriver "baserad på en sann historia", får man ljuga hur mycket man vill då eller? Det finns ju bevis: Jag har blivit misshandlad, jag har blivit hotad, jag har fått asyl, skälen finns där, säger hon till Aftonbladet.

Skrivet av: