Pirat, mångmiljonär och högerextremist

Carl Lundström är den av de åtalade i Pirate Bay-målet som håller lägst profil.


En sen novemberkväll 1986 grips Carl Lundström av polisen i hörnet Lilla Nygatan och Munkbrogatan i Gamla Stan i Stockholm efter ett slagmål mellan skinnskallar och en grupp chilenare. Enligt Lundström var han och hans kusin på platsen av en tillfällighet efter att ha varit på en middag hos en god vän. På väg för att fortsätta kvällen på närbelägna restaurang Engelen hamnade de enligt Lundström mitt i bråket.

– Vi uppfattade att det var slagsmål mellan svenskar och invandrare, och i dårskap så ropade vi givetvis: "Heja Sverige!" berättade Carl Lundström i ett reportage i tidningen Filter.

De misshandlade chilenarna uppfattade situationen annorlunda: i förhör berättade de om en prydligt klädd man i svart rock som de såg som ledare för skinnskallegruppen. På polisstationen i Norrmalm identifierades den prydliga mannen som mångmiljonären Carl Lundström.

Enligt tidningen Expo, som övervakar främlighetsfientliga partier, var Carl Lundström vid den tiden inskriven som medlem A1465 i den rasistiska kampanjorganisationen Bevara Sverige Svenskt, BSS. Senare blev Lundström huvudfinansiär till det nationalistiska partiet Framstegspartiet. Enligt tidningen har han även finaniserat Nationaldemokraterna, en utbrytargrupp från Sverigedemokraterna.

När Carl Lundströms var tretton år gammal dog hans far, vilket innebar att han blev en av fem arvtagare till Wasabröd, och dess dotterbolag OLW. När han var 22 såldes bolagen till schweiziska Sandoz, vilket gjorde honom till mångmiljonär.

Det är de pengarna som Lundström har använt till att finansiera högerextrema partier. På slutet av 90-talet startade Lundström Rix Telecom, ett telebolag som snart kom att tillhandahålla internettjänster.

Nu är Carl Lundström åter aktuell – den här gången för i rättegången mot Pirate Bay. Det var 2004 på datorfestivalen Dreamhack i Jönköping som Carl Lundström kom i kontakt med en annan av de nu åtalade, Fredrik Neij. Han som berättade för Lundström om The Pirate Bay. Ett möte som så småningom ledde till att Pirate Bay kunde bygga ut sin kapacitet med hjälp av en av Rix Telecoms servrar. Enligt Lundström själv var det en server som han fått i lön av företaget.

I samband med rättegången har Lundström och de övriga åtalade hållit en viss distans mellan sig. Sommaren 2006 gick Carl Lundström med i Piratpartiet – men när pressen skrev om hans högerextrema kopplingar gick han snabbt ut ur partiet.

– Om man ska vara med, ska man vara inbjuden, sa han i intervjun med Filter.

När Carl Lundström nu står åtalad för förberedelse till medhjälp till brott mot upphovsrättslagen är han samtidigt den av de fyra åtalade som riskerar mest ekonomiskt.

– Jag har mer skulder i Sverige än vad jag någonsin kommer att kunna betala. Jag bor inte ens i Sverige, och om de nu skulle kräva skadestånd får de gärna skicka de till mig så ska jag rama in dem på väggen, sa Gottfrid Svartholm Warg som också står åtalad vid sidan av Lundström på en presskonferens inför rättegången.

Carl Lundström är ett betydligt tacksammare mål att kräva in skadestånd av: hösten 2007 sålde han sina aktier i Rix Telecom till börsnoterade Phonera för 35 miljoner.

På fredag den 20 februari kommer Carl Lundströms att förhöras av rätten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

Under lördagen vann en man Lottos Drömvinsten på drygt 101 miljoner kronor. Men han var länge eftersökt, då man inte visste vem han var. Men nu är vinnaren av Drömvinsten hittad. Här får du veta vad han ska göra med pengarna.

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

1 timme sedan
Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

1 timme sedan
Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

1 timme sedan
En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.