Saab är "riktigt illa ute"

- 21/02/2009, 14:25 -

Expert: Det går inte att trolla bara genom att inleda en rekonstruktion.

Krisdrabbade Saabs svenska ägare beslutade i går att bevilja företaget rekonstruktion. Det innebär att Saab under rekonstruktionsperioden är skyddat mot fordringsägarna som inte kan begära vare sig utmätning eller konkurs.

– Vi utforskade, och kommer att fortsätta utforska, alla tillgängliga möjligheter att finansiera och/eller sälja Saab, och det bestämdes att en formell rekonstruktion är det bästa sättet att skapa en verkligt oberoende enhet som är redo för investeringar, säger Saab Automobiles vd Jan Åke Jonsson i ett pressmeddelande.

SvD:s Nils-Olof Ollevik menar att det viktigaste man kan göra nu är "att objektivt och kritiskt gå igenom Saabs affärsplan för att se om företaget kan räddas eller om det är bäst att låta företaget gå i likvidation."

Många experter som DI talat med är kritiska till rekonstruktionen. Flera menar att möjligheterna att lyckas är små.

"En majoritet, uppemot 70 procent, av alla rekonstruktioner misslyckas. Bäst förutsättningar har ett i grunden sunt bolag som hamnat i tilfälliga problem." säger Johan Sölveland, jurist på Ackordscentralen i Göteborg till DI.

"Möjligheterna att lyckas är väldigt små. Det går inte att trolla bara genom att inleda en rekonstruktion", säger Rolf Åbjörnsson till DI.

Även landsortstidningarnas bedömare tvivlar på att planen kommer att lyckas.

Norrländska Socialdemokraten kräver att regeringen ska gripa in: "Andra stora billänder som Tyskland och Frankrike har redan agerat för att försvara sin fordonsindustri. Det borde även den svenska regeringen göra

Borås Tidning skriver att de ser ett slocknande "ljus i tunneln". Saab är "riktigt illa ute... i akut behov av pengar, men varifrån ska de komma?" undrar tidningen. "Tragiskt nog verkar rekonstruktionen vara en transportsträcka på väg mot det oundvikliga slutet konkurs".

Skrivet av: