Saab går mot rekonstruktion

- 20/02/2009, 06:30 -

Expert: Det skulle både GM och Saab vinna på.

DETROIT, USA. Saabs ägare General Motors kniper om vad som händer i förhandlingarna med den svenska staten om bilmärkets framtid. Men det mesta pekar dock mot att man vill att Saab ska rekonstrueras.

GM:s vd Rick Wagoner sa häromdagen att om man hittar en lämplig lösning med Sverige så kommer man att söka om rekonstruktion för Saab, något som amerikanska bilexperter tror kommer att hända.

– Ju snabbare Saab kan rekonstrueras, desto lägre blir GM:s kostnader för Saab, då kan man fortsätta leta efter en köpare ett tag till, säger bilindustrikonsulten Dennis Virag till Ekot.

Han tror att både GM och den svenska regeringen har mycket att vinna på om Saab genomgår en rekonstruktion. Saabs kostnader skulle minska. Bland annat skulle kontrakt med underleverantörer kunna förhandlas ner.

Saab kan skyddas tillfälligt

I går hade Saab:s Sverigeavdelning ett extra insatt möte men varken företages pressavdelning eller Annette Hellgren, fackordförande för Unionen vid Saab i Trollhättan, kan kommentera vilka beslut som tagits om Saabs framtid.

Vid en eventuell rekonstruktion kommer Saabs tillgångar att frysas och skyddas från fordringsägarna, det vill säga de underleverantörer och andra företag som Saab är skyldiga pengar.

"Fördelen för Saab är att företaget under rekonstruktionen, som längst nio månader, skyddas från fodringsägarna som inte kan begära utmätning eller konkurs. Samtidigt får fodringsägarna åtminstone ut en del av sina pengar till skillnad från vid en konkurs", skriver SVT.

Inslag om Saab

Skrivet av: