Tisdag 24 Maj
Stockholm

Bodström stöder moderatförslag

Allianspartier och socialdemokraterna gillar förslag om ungdomstjänst.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Moderaternas förslag om att avskaffa böter för unga lagöverträdare till förmån för att döma till ungdomstjänst får brett stöd. Såväl allianspartier som justitieutskottets ordförande Thomas Bodström (s) välkomnar förslaget.

Huvuddraget i förslaget är att ungdomar i högre grad i dag ska dömas till ungdomstjänst i stället för böter. Oftast saknar ungdomar eller föräldrar, som kommer i fråga, betalningsförmåga. Bodström drev frågan om ungdomstjänst under sin tid som justitieminister och är fortfarande för att påföljden byggs ut. Han har dock synpunkter på moderaternas politikprioriteringar.

– Det är ju ingen mening att ändra påföljd när det stora problemet är att otroligt många polisutredningar läggs ned och att rättegångar ställs in på grund av brist på resurser. Börja med att förstärka polisen så att utredningarna verkligen genomförs, säger Thomas Bodström till Svenska Dagbladet.

Även kritdemokraternas Inger Davidson, vice ordförande i justitieutskottet, menar att ungdomstjänst skapar större likvärdighet än bötesstraff.

– För brott som klotter och snatteri bör man döma till ungdomstjänst, men jag tycker att man ska behålla böter för de enklaste brotten. Samtidigt måste man följa upp och se över reglerna för belastningsregistret, eftersom den som döms till böter snabbt försvinner ur registret, men så är det inte om man döms till ungdomstjänst, säger hon till Svenska Dagbladet.

Även folkpartiets och centerpartiets rättspolitiska talesmän stöder förslaget. Bland annat kommer ett liknande att presenteras på folkpartiets landsmöte i år.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela