Ungdomstjänst för klotter

- 21/02/2009, 15:18 -

Moderaterna får stöd att införa ungdomstjänst för klotter och snatteri.

Moderaternas förslag att avskaffa böter för ungdomar som begår brott och i stället döma till ungdomstjänst får stöd av de övriga borgerliga partierna.

– Man bör i största möjliga utsträckning komma ifrån böter som påföljd, säger centerns rättspolitiske talesman, riksdagsman Johan Linander till SvD.

Anledningen sägs vara att böter ofta inte kan betalas alls, eller att de betalas av föräldrarna, när ungdomar under 18 år begår brott och samhället dömer ut straff.

Ungdomstjänst anser Linander vara ett lämpligt straff för allvarliga brott som skadegörelse. Han påpekar dock att bötesstraff kan behållas för mindra allvarliga brott.

– Man ska inte ta systemet med samhällstjänst i anspråk för någon som kört utan lyse på cykeln.

Kristdemokraternas Inger Davidson, vice ordförande i justitieutskottet, är också positiv till förslaget.

– För brott som klotter och snatteri bör man döma till ungdomstjänst, men jag tycker att man ska behålla böter för de enklaste brotten. Samtidigt måste man följa upp och se över reglerna för belastningsregistret, eftersom den som döms till böter snabbt försvinner ur registret, men så är det inte om man döms till ungdomstjänst, säger Inger Davidson till SvD.

Folkpartiet väntas i vår lägga fram ett rättspolitiskt program där ett förslag om utökad ungdomstjänst ska finnas med.

– Påföljd ska märkas här och nu, böter leder oftast till att ungdomar hamnar i en skuldfälla, säger riksdagsman Johan Pehrson, folkpartiets rättspolitiske talesman, till SvD.

Skrivet av: