Swartz och Bard i storbråk

"Han står i sin ridhjälm och sin fina rymddräkt och vill bara få så många röster som möjligt."


Ett storbråk har utbrutit mellan de forna vännerna Oscar Swartz och Alexander Bard i kölvattnet av den pågående Pirate Bay-rättegången. I en intervju för Nyheter24 i slutet av förra veckan gick Bard till hårt angrepp mot Swartz.

– Oscar Swartz har havererat och hamnat i ett sekteristiskt tänkande. Nuförtiden låter han som en sektledare. Sedan har vi Piratpartiet som har spårat ur, säger Alexander Bard till Nyheter24.

Sektledare har jag aldrig varit

Det tog några dagar men nu går Oscar Swartz i svaromål på sin blogg. Det är inga fina ord han har att säga om sin tidigare vän Alexander Bard.

”Nu blir Bard förvisad till andra chansen i den folkliga tävling som går av stapeln i TV varje lördag. Där finns inte ett uns av opposition eller utmaning. Han står i sin ridhjälm och sin fina rymddräkt och vill bara få så många röster som möjligt av barnfamiljerna. Konstnären som förlorat sin edge och nu bara vill jaga ungdomar som "stjäl" från honom"

Oscar Swartz fortsätter i sin blogg:

"Sektledare har jag aldrig varit. Inte ledare heller ...

Jag är idémässigt driven och är glad och nöjd om jag kan inspirera och få folk att tänka i nya banor genom saker jag skriver eller säger på någon konferens. Man jag skulle aldrig kunna ägna mig åt utrensningar av folk från exklusiva grupperingar. Jag är alldeles för human och mjukhjärtad för sådant ...

Och Piratpartiet har inte spårat ur. Det står för en reformerad upphovsrätt, precis som många framsynta nättänkare. Det är bara Bard som inte kan ta till sig den intellektuella debatten om makten över framtidens kommunikation.”

"Han utgår från sig själv"

Nyheter24 har även talat direkt med Oscar Swartz.

Hur känns det när en gammal vän går ut så hårt?

– Alexander är ju egentligen en rätt fin person. Vi har till och med firat midsommar ihop. Men vi har länge stått för olika uppfattningar i den här frågan. Redan 1997 debatterade vi kassettlagen i radio – på den tiden den var aktuell, säger Oscar Swartz till Nyheter24.

Alexander Bard är ju själv upphovsman och har tjänat pengar på musik. Tror du att det påverkar hans ställningstagande i frågan?

– Ja. Det är klart han utgår från sig själv när han säger att ingen kommer fortsätta skriva musik. Men det är ju fel. Det kommer finnas hur mycket musik som helst och förmodligen mer intressant och bättre sådan, säger Oscar Swartz till Nyheter24,

Vågorna går höga och ännu lär inte det sista ordet i debatten vara sagt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

1 timme sedan
Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.