Sjukhuschefer bryter mot grundlagen

"Jag kan inte förstå hur man kan gå till Janne Josefsson och sticka kniven i ryggen på mig."


För en månad sedan ställde Peter Magnusson upp i SVT Debatt. Där berättade han om den utbredda rasismen bland personalen på Södertälje sjukhus.

Uttalanden som "vi borde släppa en bomb på Assyriska" och liknande förekommer på sjukhuset, berättade Magnusson som även gav exempel på hur rasismen kunde påverka behandlingen av patienterna. Till exempel behandlingen av en romsk man som var helt undermålig och hur personalen väntat med att ge smärtstillande till patienter som kom från mellanöstern, trots att de skrek av smärta.

Förhördes i tre timmar

I programmet ställde även ansvarig chef Kajsa Giesecke upp. Hon kände inte till problemen, påstod hon.

När Janne Josefsson frågade Kajsa Giesecke om Magnusson kommer bli väl behandlad på sjukhuset efter detta svarade hon ja. Men sanningen blev en helt annan.

Peter Magnusson kallades, när han kom tillbaka till jobbet, in på möte med fyra stycken överordnade. Bland dem avdelningschefen Kajsa Giesecke. Peter Magnusson förhördes i nära tre timmar. Cheferna efterforskade källor och anklagade honom för att ha gått till media. Vad cheferna inte visste var att Peter spelade in samtalen. Nedan följer ett utdrag ur vad som sades:

Avdelningschef Kajsa Giesecke: Har du pekat ut några som rasister till media?

Peter Magnusson: Nej

Chefssjuksköterskan Louise: hur fick dom reda på dom då?

Personalchefen: Vi måste få veta det.

Har du nämnt någon vid namn till journalister?"

Chefsjuksköterskan Louise: "Jag är så besviken så du kan inte veta faktiskt. Jag kan inte förstå hur man kan gå till en sån journalist som Janne Josefsson och sticka kniven i ryggen på mig."

Meddelarfriheten är i kris

Professor Tomas Bull har tagit del av materialet och menar att flera grundlagsvidriga uttalanden har ägt rum. När Nyheter24 når Axel Gårdh Humlesjö, Janne Josefssons högra hand i programmet, berättar han att meddelarfriheten, som vi värdesätter och hyllar i Sverige, är undermålig.

–Det som kommer fram i kvällens Debatt är inte alls unikt. I progammet ställer även Ingvar Bratt samt Christina Ohlsson upp, som bägge agerat, så kallade whistleblowers. Vad som däremot är unikt är att vi faktiskt har allting på film, säger Axel Humlesjö till Nyheter24.

Humlesjö berättar att meddelaren nästan alltid råkar illa ut och att vi i Sverige inte har ett fungerande system som hjälper dem.

–Den nuvarande lagstiftningen räcker inte. Det behövs en myndighet, ombudsman eller något liknande, säger Axel Humlesjö.

–I offentliga företag är det av yttersta vikt att lojaliteten ligger hos kunden eller som i detta fall hos patienten och inte hos kollegorna. Det är ju faktiskt vi som betalar för det.

Humlesjö uppger att Peter Magnusson fått det svårt sedan han gick ut i Debatt. I stället för att rannsaka sig själva vänder sjukhusledningen blicken mot Peter och pressar honom.

–Sjukhusledningen får det till att det är Peter som begått ett brott genom att berätta. Han får uppgiften att definiera rasismen, avslutar Humelsjö för Nyheter24.

Se Debatt ikväll på SVT 1 klockan 22.00 eller på SVT Play.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!