Fyra mordbränder i Södertälje

Tre matbutiker totalförstördes i Södertälje i bränder i natt. Även en fjärde brand upptäcktes i en butik i morse. Ingen person har skadats. Polisen misstänker att bränderna är anlagda och rubricerar dem som mordbrand.


Fyra mordbränder i Södertälje

Tre dagligvarubutiker totalförstördes i Södertälje i bränder som utbröt i natt. En fjärde brand upptäcktes under morgonen.

– Vi har rubricerat alla som mordbränder och vi utgår från att de är anlagda, säger Kia Samrell, informationsansvarig på Södertäljepolisen.

Polisen utesluter inte att det finns kopplingar till bränderna i december i Södertälje då Coop Forum och Ica Maxi eldhärjades. I samband med de bränderna spreds flygblad där den extrema vänstergruppen Global intifada tog på sig ansvaret. Enligt Expressen har de båda Willysbutikerna som eldhärjades i natt fått varningar från samma grupp.

– Vi har inte kunnat konstatera att gruppen låg bakom bränderna i december. Men utredningen är inte klar ännu, understryker Kia Samrell.

Länsvakthavande polisbefälet Lennart Sjöstrand ser mycket allvarligt på händelserna.

– Det är ju värden för många, många miljoner som har gått upp i rök, konstaterar han.

Bränderna avlöste varandra

Första larmet kom klockan 00.15 från Willys i Weda-området, nära E 4. Knappt 20 minuter senare brann det även i en Ica-butik i närheten. Klockan 03.49 kom det tredje larmet om brand i en Tempo-butik i Saltskog. En fjärde brand upptäcktes av personalen på Willys Södra i Sydhamnen vid halv sju på morgonen. Personalen kunde själva släcka.

– Branden på Willys i Weda pågår fortfarande för fullt. Där försöker vi skydda intilliggande butiker och kontor, säger Per Hultman, brandingenjör på Södertörns brandförsvar.

En Ica-butik några hundra meter därifrån har brunnit ner till grunden och efterarbete pågår. Samma status gäller för matbutiken Tempo i Saltskog centrum.

Mellan 75 och 100 brandmän från hela Stockholms län, delar av Uppsala län samt Nyköping bekämpade bränderna, främst genom att försöka hindra dem från att sprida sig.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!