Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ursäkt till undersköterska

- 03/03/2009, 17:09 -

Nu får undersköterskan som berättade om rasismen en ursäkt av ledningen.

Nyheter24 har tidigare berättat om undersköterskan Peter Magnusson som larmade om rasismen på Södertälje sjukhus. Efter att Magnusson slagit larm i SVT Debatt togs han in på förhör av ledningen.

Men nu får han en ursäkt av högsta ledningen. Efter sköterskans vittnesmål om rasistiska attityder ska sjukhusets chefer sättas på skolbänken.

Undersköterskan blev inte korrekt behandlad, konstaterar styrelsen och sjukvårdsledningen för Sjukvården Salem Nykvarn Södertälje (SNS). I ett pressmeddelande, undertecknat av styrelseordförande Kai Hammerich och sjukvårdsdirektör Mikael Runsiö, riktas en ursäkt till undersköterskan.

Ursäkten kommer sedan undersköterskan gått ut offentligt och berättat om rasistiska attityder på sjukhusets intensivvårdsavdelning. Detta fick chefer att kalla in honom, efterforska hans källor och avkräva honom på ett löfte att inte gå till medierna igen.

Mannens vittnesmål leder nu till flera åtgärder. Styrelsen och sjukvårdsledningen tillstår att det har förekommit "attitydproblem" på intensivvårdsavdelningen, och en konsult ska därför kartlägga hur mångfaldsfrågor hanteras där.

Juridisk expertis kallas in för att utvärdera i vilken mån chefer har brutit mot grundlagen, bland annat genom att efterforska källor. Denna vecka ska samtliga chefer kallas till möte där sjukhusets policy rörande mångfald och meddelarfrihet ska göras klar för alla.

Skrivet av: