Volvochefer riskerar fängelse

Tre Volvochefer riskerar fängelse för mutbetalningar till Saddam Hussein.


Tre Volvochefer riskerar fängelse efter att ha åtalats för mutbetalningar till Saddam Husseins regim under FN:s program olja mot mat i Irak, skriver Svenska Dagbladet på nätet.

Programmet kom till för att lindra den irakiska civilbefolkningens lidande under FN:s blockad som infördes i slutet på 90-talet. Det tillät en strikt kontrollerad handel i utbyte mot olja. Men så började regimen i Bagdad att begära påslag på kontrakten.

Cirka 2 200 företag i världen avslöjades med att ha betalt mutor för att kunna göra affärer, däribland 15 svenska bolag med Volvo, Scania och Atlas Copco som mest framträdande.

Riksenheten mot korruption har utrett misstankarna i över tre år. Nu finns ett åtalsbeslut mot Volvo. Beslut om Scania väntas snart. Annars har ärendena mot de flesta svenska företag lagts ned.

– Volvo blir ett pilotfall i Sverige. Det blir avgörande för den fortsatta handläggningen, säger överåklagare Christer van der Kwast till tidningen.

De åtalade är direktörer i Volvo Construction Equipment International AB, som i början på 2000-talet misstänks ha betalat ut mutor på drygt 20 miljoner kronor för att få kontrakt på 145 hjullastare och 43 väghyvlar.

Christer van der Kwast kommer att yrka på fängelse eftersom han betraktar brottet mot lagen om vissa internationella sanktioner som grovt.

– Det kommer att yrkas på fängelse, men domstolen bör också ta hänsyn till att det gått lång tid från brott till åtal, säger Christer van der Kwast enligt Svenska Dagbladet.

Volvobolaget har tidigare tvingats betala 120 miljoner kronor i straffavgifter till USA:s regering.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Volvo varslar 1500
Senaste nytt

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.

Två gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

Två personer har gripits i Polen, misstänkta för att i Litauen ha attackerat den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef med en hammare.

Misstänkt för kvinnomord i Södertälje släppt

En 35-årig man som suttit häktad misstänkt för mord på en närstående kvinna i Ronna i Södertälje i mars har släppts.