Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Utökning av lodjursjakt oroar

Nyheter | 01/03/2009 16:51

Nu ska kattdjuren skjutas i allt större skala.

I går lördag startades årets jakt av lodjur, och i år ger riksdagen tummen upp till att skjuta 71 lokatter mer än under förra året. Ökningen från 85 till 156 djur oroar många trots att lostammen med sina 1500 katter är starkare än på länge.

– Tittar man tillbaka historiskt minskade stammen just för att man utökade jakten. Trots det så ökar man den nu igen, säger Klas Hjelm, rovdjursansvarig vid Svenska naturskyddsföreningen till Dagens Nyheter.

Anledningen att jakten ökas så drastiskt i år är för att lokatterna konkurrerar med jägare om rådjur. En enda lodjurshona kan fälla upp till 100 rådjur på ett år, ännu fler om hon har ungar.

I jakten används antingen samma slags gevär som vid rådjurs- och älgjakt, eller fällor. De stora trälådorna som gillras med fågelvingar eller doftspår har väckt stark kritik.

– Stressen blir extrem, de försöker bita och riva sig ut. De får skador på tänderna och klorna och de sväljer träflisor som skadar tarmväggarna, säger Hjelm.

Om fällor ska användas borde det finnas en daglig kontroll av dem, men det är svårt att genomföra sådana regler då länsstyrelserna och polisen inte har några möjligheter att bevaka fällorna.

Lodjursjakt. Varning för starka bilder.

Skrivet av: