Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svensk kidnapparmamma på fri fot

Nyheter | 01/03/2009 17:01

Ännu finns inga spår efter den svenska mamma som kidnappat sina söner från Australien.

Åklagaren har via hennes advokat vädjat till mamman att ge upp.

– Jag har bett att advokaten ska framföra till mamman, om de har kontakt, att det är utsiktslöst att hålla sig undan på det här viset. Jag ville vädja till henne att ge upp det här, säger vice chefsåklagare Thomas Malmenby som leder utredningen till TT.

Mamman förlorade vårdnaden om sönerna 2004. De har bott hos sin pappa i Australien och kidnappades i oktober i fjol sedan en domstol gav mamman rätt att få träffa sina barn, nio och elva år gamla.

Hon misstänks nu för grov egenmäktighet med barn och efterlyst och är anhållen i sin frånvaro. Men åklagaren har inte hittat ett spår av de tre.

TT: Tror du att de är kvar i Sverige?

– Det är svårt att veta. De kan vara både här och utomlands, svarar Malmenby.

Barnens australiska pappa har anklagat föreningen Kobra för att ha hjälpt mamman i kidnappningen - vilket Kobra förnekar.

På sin hemsida skriver föreningen: "Kobra gjorde år 2004 en anmälan om att barnen i det aktuella fallet utsatts för grova sexuella övergrepp". Kobra har "inte ytterligare agerat i denna sak", står det på hemsidan.

Kobra erhöll nyligen 77 000 kronor av Sveriges regering för sitt arbete för kvinnor och barns rättigheter, nämner Brisbane Times som bevakat kidnappningsdramat.

Skrivet av: