Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bo Lundgren attackerar Persson

Nyheter | 02/10/2008 18:07

Riksgäldschefen menar att utspelet om Svenska Spel är bluff.

"Skitsnack", säger förre moderatledaren och riksgäldsdirektören Bo Lundgren om Perssons utspel. Det var i går som förre statsministern och PR-konsulten Göran Persson (s) gjorde det anmärkningsvärda utspelet om att Svenska Spel borde privatiseras till förmån för idrottsrörelsen. Vidare sa Persson att han hade funderat på det under en väldigt lång tid, men att han aldrig kom till skott som minister.

Lundgren, som var i den politiska hetluften vid den tiden, menar att allt är bluff. Faktum är att det var den borgerliga regeringen som i början av 90-talet drev igenom förslaget att dela ut Tipstjänst. Bakgrunden var att spel på tipset var nära kopplat till idrotten.

– Men sedan förlorade vi valet, och då fick Sverige en finansminister som hette Göran Persson. Han rev sedan upp beslutet, säger Bo Lundgren till Dagens Industri.

Det var Lundgren själv som drev på för att få till stånd en reform. I den dåvarande regeringen var han biträdande finansminister, skatteminister och idrottsminister samt förhandlade med kristdemokraterna om att släppa Tipstjänst. Men det förblev i statlig ägo efter att socialdemokraterna kom tillbaka till makten.

– Till slut fick jag ett porträtt av mig och Göran Persson där vi tampades som sumobrottare. Gåvan kom från Moderata ungdomsförbundets ordförande som hette Reinfeldt. Tavlan hänger på mitt kontor på Riksgälden, den kan du få se nästa gång du kommer upp, säger Lundgren till Dagens Industri.

Skrivet av: