Hade tio centimeters kniv i magen

- 22/12/2008, 14:46 -

Nedprioriterades till nivå två av läkaren, fick vänta på ambulans.

Jourcentralen i bohuslänska Lysekil har anmält SOS Alarm till Socialstyrelsen. Ambulansen nedprioriterade en knivhuggen person och läkare anser att patienten utsattes för en risk, skriver Göteborgs-Posten.

Det var en morgon i november som patienten kom i till jourcentralen i Lysekil med en tio centimeter lång kniv i magen. Patienten var påverkad och blek och kom själv gående till fots.

Läkaren bedömde att det var en stor kniv med bara skaftet synligt och spetsen riktad med stora kärl i ljumsken. Ambulans tillkallades direkt och en undersköterska förklarade situationen, men samtalet drog ut på tiden eftersom SOS-operatören krävde personuppgifter på patienten, trots att läget var akut och den knivhuggne patienten visade tydliga tecken på chock. Trots att läkaren sprang till telefonen och förklarade att de var för få för att hinna ta personuppgifter och att det nu var bråttom så dröjde det ändå 20 minuter innan en ambulans kom, och då framkom att patienten hade nedprioriterats från läkarens ett ner till två.

Primärvården i Fyrbodal gör en anmälan enligt Lex Maria till Socialstyrelsen och anser att SOS Alarm utsatte patienten för en risk som kunnat medföra en allvarlig skada, skriver GP.

Skrivet av: