– Jag avgår som partiledare, sade Juholt på presskonferensen.
– Jag avgår som partiledare, sade Juholt på presskonferensen. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Håkan Juholt avgår med omedelbar verkan

Håkan Juholt avgår som partiledare för Socialdemokraterna med omedelbar verkan. Det meddelade han under dagens presskonferens.


– Jag lämnar med omedelbar verkan mitt uppdrag som partiledare för Socialdemokraterna, sade Juholt.

Håkan Juholt möttes av stora applåder när han anlände till presskonferensen i köpscentrumet Flanaden i Oskarshamn. När han lämnade beskedet om sin avgång möttes av han rop som skanderade "Nej, kämpa!". Men ropen till trots blir det som många trodde – Juholt lämnar över ledarskapet.

– Nystarten kom av sig. Partiet har upplevt en höst som dessvärre saknar motstycke, sade Juholt som erkände att han begått misstag.

– Sammantaget drar jag slutsatsen: Sverige behöver en opposition som är beredd att ta ansvar för Sverige.
Mot den här bakgrunden lämnar jag med omedelbar verkan uppdraget som partiordförande. Jag vill inte stå i vägen för socialdemokratin och jag kommer att ge helhjärtat stöd till min efterträdare, fortsatte han.

Enligt uppgifter hade VU och Juholt kommit överns om att Juholt skulle avgå med villkoret att VU visade sitt stöd för honom. Pressträffen blev mycket kort och det är ännu oklart vem som tar över som partiledare efter Juholt. Klart är dock att Carin Jämtin tar över ledarrollen tills partiet utser en ny partiledare.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!