Chauffören sa åt autistiska Jenny att sätta sig i framsätet och började därefter tafsa på henne.
1 av 3
Chauffören sa åt autistiska Jenny att sätta sig i framsätet och började därefter tafsa på henne. - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Vid flera olika fall har dömda chaufförer fortsatt köra färdtjänst.
2 av 3
Vid flera olika fall har dömda chaufförer fortsatt köra färdtjänst. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Både kommunerna och taxibolagen hävdar att de gör noggranna kontroller, vilket visar sig vara fel.
3 av 3
Både kommunerna och taxibolagen hävdar att de gör noggranna kontroller, vilket visar sig vara fel. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Handikappade flickor trakasseras av dömda färdtjänstchaufförer

Uppdrag Granskning avslöjar hur taxibolagen och kommunerna tycks strunta i att kolla upp vem som sitter bakom ratten.


Yrkestrafiklagen

Så här säger Yrkestrafiklagen om taxichaufförerna:

"Vid bedömning av en taxiförares lämplighet bör särskild vikt läggas vid den utsatta ställning som en taxikund har…"

"Det kan exempelvis röra sig om barn som åker utan någon medföljande vuxen, synskadade och andra handikappade, gamla och sjuka, för vilka taxiföraren har ett extra stort ansvar."

"Mot bakgrund härav bör brott mot person och mera allvarliga tillgreppsbrott i allmänhet leda till att föraren bedöms olämplig."

Uppdrag Granskning träffar flera taxichaufförer i Stockholm som är förbannade på situationen. De menar att de här personerna drar skam över hela yrkeskåren och menar att någonting måste hända - för så här kan det inte få fortsätta.

Flera handikappade flickor har blivit sexuellt trakasserade av färdtjänstchaufförer - chaufförer som sedan tidigare är dömda för trakasserier i tjänsten.

Förra veckan avslöjade Uppdrag Granskning hur våldtäktsdömda fortsatte köra - trots att de blivit av med sina taxilicenser. Nu visar det sig att det är samma sak inom färdtjänsten, där offren är ännu mer sårbara.

Både Taxi 020 och Taxi Kurir har haft chaufförer i tjänst trots att de saknar licens. Det enda de har att säga till sitt försvar är att de har haft "brister i sina rutiner".

Lurade in tjejerna i framsätet

Autistiska Jenny var en av dem som råkade illa ut. Hennes mamma berättar om hur hon en dag kom in genom dörren efter att ha blivit hemskjutsad av färdtjänsten och skrikit: "Får man göra så här mamma, får man det?" samtidigt som hon tog sig mellan benen.

På väg hem från skolan hade taxichauffören gett sig på henne. Först frågade han om hon ville sitta i fram, och Jenny sa ja. Därefter började han tafsa på henne, smeka henne bröst innanför tröjan och ta henne innanför byxorna. Jenny var livrädd.

Mamman polisanmälde händelsen. Då visade sig att samme man varit på flera handikappade tjejer. Vid flera tillfällen då tre handikappade flickor suttit i samma taxi så förgrep han sig någon av dem. Samtidigt som han tvingade de andra att titta på.

Kommunen lovar - men inget händer

Mannen åtalades och ställdes inför rätta, och kommunen meddelar att han stängts av från tjänsten, men det visar sig vara fel. Samma chaufför som var på Jenny och två andra flickor fortsätter att köra - men får inte köra just dem.

Peter Norling på färdtjänsten i Göteborgs stad håller med om att de har ett ansvar och försvarar sig med att det måste ha "ramlat igenom".

När Uppdrag Granskning besöker Taxi Kurir så visar det sig att samme man varit inloggad samma dag.

VD:n Tomas Andersson menar att de måstre göra mer "finmaskiga kontroller".

– Vi gör vårt nät mer och mer finmaskigt för varje dag, säger han, men vill inte förklara hur liknande händelser gång på gång kunnat återupprepa sig.

Jenny är bara en av alla handikappade som råkat illa ut i färdtjänsten. Uppdrag Granskning radar upp fall på fall där chaufförerna begår samma brott om och om i gen utan att något händer.

Uppdrag Granskning sänds 20.00 i SVT1.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!