Åklagare JO-anmäls efter häktning

Läkare: Tvångsmedel skall användas på ett proportionellt sätt - så har inte skett här.


Det var i september förra året som en läkare ska ha givit ett svårt sjukt spädbarn en för hög dos av morfin innan läkarna stängde av respiratorn. I mars i år lät åklagaren fem polismän hämta den mordmisstänkte läkaren vid Astrid Lindgrens barnsksjukhus i Solna. Ett alldeles för oproportioneligt gripande anser en läkare som nu JO-anmält kammaråklagare Elisabeth Brandt.

I sin anmälan skriver läkaren att det inte kan "ha funnits anledning att genomföra hämtning av en barnläkare på arbetsplatsen och med fem polismän. Hämtningen var onödigt brutal och förfaller ha varit en markering av något egendomligt och svårbegripligt slag."

I anmälan vill läkaren att Justitieombudsmannen ska utreda vad åklagaren hade väntat sig vid själva gripandet. Trodde de att "den samlade läkarkåren vid sjukhuset skulle starta någon form av kravaller?", frågar sig läkaren.

Kammaråklagare Brandt har tidigare svarat på frågan när det gäller kritiken mot det uppseendeväckande gripandet. Hon säger att meningen var att kvinnan skulle ha hämtats i sin bostad, men hon hade redan hunnit gå till jobbet.

– Vår avsikt var att det skulle gå smidigt och lugnt tillväga, men det blev inte så, säger Brandt.

Inslag om själva läkaren och den höga morfindosen

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

Trump startar strömningstjänst

Ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern Trump Media & Technology Group ska lansera en strömningstjänst – samtidigt som bolaget fortsätter att rasa på USA-börsen.

Strejkvarsel på Heathrow

Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.

Polisen i Värnamo rapporterar om bedrägeri

"Bedragare misstänks för bedrägeri", skriver polisen på sin hemsida.

Nasa uppmanas: Leta efter Loch Ness-monstret

USA:s rymdstyrelse Nasa har fått en ovanlig uppmaning. Hjälp oss att hitta sjöodjuret Nessie, vädjar Loch Ness-centret i skotska Drumnadrochit.

Svenskar gillar finsk brytning: "Får höga poäng"

Vilka egenskaper tänker du på när du hör en person prata svenska med finsk brytning? Ambitiös, förtroendeingivande och vänlig, svarar många svenskar i en studie.