Enligt Skolinspektionen har ämnet Idrott och Hälsa stora brister.
1 av 3
Enligt Skolinspektionen har ämnet Idrott och Hälsa stora brister. - Foto: Erik G Svensson / SCANPIX
Mellanstadieelever spelar för mycket fotboll.
2 av 3
Mellanstadieelever spelar för mycket fotboll. - Foto: Tomas Oneborg / SCANPIX
För mycket tid går åt till bollsporter och för lite till friluftsliv.
3 av 3
För mycket tid går åt till bollsporter och för lite till friluftsliv. - Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Barn i svenska skolor spelar för mycket fotboll

Stora brister inom ämnet idrott och hälsa.


Lärare tittar på tävlingsresultat

Av de 36 skolor som Skolinspektionen granskat framkom det att;

- I 9 av skolorna får eleverna inte tillräckligt med undervisningstid. Tiden det tar att duscha och transportera sig till och från idrotten ska inte räknas in i undervisningen.

- 16 av de granskade skolorna gav inget extra stöd till elever med sådant behov. Men enligt rektorer och lärare är det ovanligt att stödet finns inom skolidrotten, annat än att ge extralektioner för de elever som har problem med att lära sig simma.

- Brister i lärarnas sätt att bedöma elevernas kunskaper påträffades i 18 av skolorna. Enligt granskningen lägger en del lärare för mycket fokus på tävlingsresultat medan andra ser till om eleverna är ombytta och försöker göra sitt bästa.

- I alla skolor utom en hade mellanstadieeleverna varken förstått syftet eller målen med idrottslektionerna.

Mellanstadieelever ägnar för mycket tid åt fotboll och andra bollsporter och för lite åt friluftsliv. Det visar en granskning som Skolinspektionen gjort.

Av 36 mellanstadieskolor som granskats visar det sig att flera har stora brister inom ämnet idrott och hälsa - omkring hälften av skolorna följde inte kursplanen.

– Det är för lite av egentlig hälsa och livsstil, friluftsliv och utevistelse. Det är väldigt mycket rörelse med betoning på bollspel och olika lekar i undervisningen. Problemet uppstår ju när ämnet inte blir så brett som det är tänkt att vara. När man inte talar om hur musklerna fungerar, varför är det viktigt att motionera och andra livsstilsfrågor. Och det här är naturligtvis jätteviktigt, säger Krister Hansson, projektledare vid Skolinspektionen, till SR Ekot.

Missar utevistelsen

94 procent av undervisningstiden inom ämnet ägnas åt rörelse och resterande åt friluftsliv, utevistelse och hälsa och livsstil. Och trots att mål och syfte med idrottslektionerna tydligt ska framgå visade granskningen att eleverna i 35 av 36 skolor varken förstått det ena eller det andra. Dessutom saknar lärarna utbildning samtidigt som elevinflytandet är för dåligt. Det är även för vanligt förekommande att elever inte är med på lektionen utan sitter utan ombyte på bänken och tittar på.

Enligt Skolinspektionen bör skolorna bli bättre på att anpassa idrottslektonerna till alla elever, oavsett förutsättningar.

– Man ska öppna och släppa in elever som kanske inte har idrottserfarenheter eller den föreningserfarenhet som vissa elever har. Då blir också undervisningen naturligtvis intressantare för dessa elever, säger Hansson till SR Ekot.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.