Söndag 14 Aug
Stockholm

Fetma - bara en förkylning

Andas du in fetmaviruset blir du fetare under högst tre månader.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Handtag, famntag, klapp eller kyss. Förkylningen brukar hitta dig till slut. Och det finns risk att även fläsket kommer att göra det. För ny forskning visar att fetma kan spridas som ett virus.

Fetma betraktas i dag som ett allvarligt hot mot folkhälsan. Snabbmatskulturen har ofta fått ta skulden får den allt tjockare västvärlden. Men, enligt ett vetenskapligt fynd kan fetman kopplas samman med viruset AD-36, som sprids med luften och ut i kroppen.

– När det här viruset når fettvävnader fördubblas det. Vilket också kan förklara varför människor blir fetare när de blir infekterade, säger professor Nikhil Dhurandhar till The Sun.

Dhurandhar, som vanligen arbetar på Pennington Biomedical Research Center, säger att AD-36 sprids med luften in i lungorna. När fettcellerna fördubblas kan en viktökning pågå i upp till tre månader, tills kroppen har blivit resistent mot viruset.

Inger falskt hopp för överviktiga

Till Nyheter24 säger Stefan WallerekÖverviktigas riksförbund, Ör, att det görs väldigt lite forskning kring överviktiga och att läkarna ofta famlar i mörkret. Vi vet helt enkelt för lite om fetman och behöver oberoende forskning på genomförande och uppföljning. En risk med den här researchen, säger Wallerek, är att överviktiga sätter hopp till något som inte stämmer eller som det finns läkemedel för om eventuellt 15-20 år.

– Eller så kan det leda till att normalviktiga tänker att nu får de överviktiga ännu något att skylla på, så att de slipper ta tag i saken, säger Wallerek till Nyheter24.

Enligt honom måste man ta reda på vem som ligger bakom rönen. Det kan ju vara så att hela forskningen är sponsrad eller att "studien är på 400 grönhåriga vegatarianer boende i Skottlands bergstrakter".

Teve i kväll

I ett program som visas i kväll på BBC2 berättar Dhurandhar att researchen pekar på att folk som håller diet alltid kommer att känna sig hungriga. Kroppen har nämligen en "naturlig kroppsvikt" som den vill behålla, skriver The Sun.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.