Svenske Dawit Isaak till sjukhus

Dawit Isaak, som sedan 2001 suttit fängslad i Eritrea, är förd till sjukhus.


Den svensk-eritreanske journalisten är förd till sjukhus. Ordföranden i stödföreningen är mycket oroad för Isaaks hälsa.

Uppgifterna ska komma från människorättsorganisationen Eritrea watch for human rights and democracy (EWHRD).

– Uppgifterna är kontrollerade med kontakter nere i Eritrea, folk som har sett det, så det är bekräftat, säger Leif Öbrink, ordförande i stödföreningen för att frige Dawit Isaak, till Expressen.se.

Sjukhuset ska tillhöra det eritreanska flygvapnet. Isaak uppges vara hårt bevakad och får bara ha kontakt med en läkare.

Det finns få uppgifter om vad som hänt Isaak efter gripandet, och hur han behandlas i fängelset. Men också 2002 och 2005 vårdades han på sjukhus.

Öbrink uppger att Dawit Isaak i december placerades i ett annat och mycket hårdare fängelse utanför huvudstaden Asmara.

– Där får man inte ens benämnas med namn, alla har bara ett nummer för att ingen ska veta vem man är. Man får också väldigt dåligt med mat och man behandlas mycket hårt. Det är många som har dött där, säger Öbrink.

TT: Ni är rädda att han nu förts till sjukhus efter tortyr?

– Ja, och att det är sista anhalten innan han dör.

Öbrink anser att svenska utrikesdepartementet agerat lamt i ärendet i många år. Och nu tyder tecken på att det måste ändras snabbt, säger han.

– Nu får de sätta in utrikesminister Carl Bildt eller kabinettssekreteraren på det här.

Uppgifterna om att Isaak fört till sjukhus finns i en notering på språket tigrinja från den 13 januari på människorättsorganisationens hemsida, Ewhdr.org. Uppgifterna nådde stödföreningen under helgen.

– Vi har fått dem bekräftade nu, säger Öbrink.

Kent Öberg på utrikesdepartementets (UD) presstjänst säger att UD:s konsulära avdelning känner till att Isaak är förd till sjukhus.

– Men vi känner ännu inte till detaljerna kring det, säger Öberg till TT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

En statlig utredning föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla för friskolor. Samtidigt finns ett mildare förslag om en insynsprincip.

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Snittlönelyftet blir 3,3 procent för alla lärare. Men det kan bli stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls.

S: Sätt stopp för nya friskolor

Socialdemokraterna vill helt sätta stopp för nya vinstdrivande friskolor. Vi vill att staten ska dra i nödbromsen och införa ett etableringsstopp, säger partiledare Magdalena Andersson.

Miljöministern: Majbrasor inte hotade

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uppger att man får fortsätta elda trädgårdsavfall i sin trädgård – om man följer sin kommuns föreskrifter.