Gängledare åtalad för mordplaner

- 20/03/2009, 15:36 -

Han skulle spränga Bandidosledaren i luften. Nu åtalas han.

En ledare för det kriminella gänget Asir, planerade att spränga sin konkurrent Mehdi Sayyed, som utpekas som ledaren för Bandidos.

32-åringen åtalades under fredagen i Göteborgs tingsrätt, för förberedelse till mord. Enligt uppgifter var det i november 2007 som den åtalade åkte till Zagreb för att beställa två sprängladdningar.

Dock upptäcktes spränganordningarna vid gränsen av Slovenien, då bussen kontrollerades. Kort tid därefter häktades den nu åtalade 32-åringen i sin frånvaro. Sedan januari 2008 sitter han häktad.

De båda sprängladdningarna skulle monterats ha på en metallyta och kunde fjärrstyras. Enligt åtalet var sprängverkan hos var och en av dem kraftig nog att döda människor inne i en personbil.

Mehdi Sayyed dömdes nyligen till nio års fängelse för anstiftan till mordförsök. Förutom honom ska 32-åringen ha planerat att spränga ytterligare en man, utpekad som ledare för en annan rivaliserande liga.

Den 32-årige mannen åtalas nu för förberedelse till mord. Som alternativ yrkar åklagaren på allmänfarlig ödeläggelse. Båda brotten är grova.

Skrivet av: