Livstidsstraff blev i stället 19 år i fängelse

En man som en oktoberdag 1997 sköt ihjäl en kamrat med hagelgevär på en skogsväg utanför Vetlanda, har fått sitt livstidsstraff förvandlat till tidsbestämd dom.


En man som en oktoberdag 1997 sköt ihjäl en kamrat på en skogsväg utanför Vetlanda, har fått sitt livstidsstraff förvandlat till en tidsbestämd dom. Mannen ska enligt Örebro tingsrätt sitta 19 år i fängelse.

Elva år av domen har han redan avtjänat, uppger Sveriges Radio Jönköping.

Mannen hävdade vid den ursprungliga rättegången i Eksjö i december 1997 att han handlat i nödvärn, eftersom kamraten försökt döda honom. Han tog då fram sitt hagelgevär, sköt kamraten i huvudet minst två gånger och lämnade honom blödande på vägen. Mordet var uppsåtligt ansåg rätten och livstidsdomen bekräftades senare av hovrätten.

Det är Örebro tingsrätt som i första instans avgör om en livstidsdömd ska få tidsbestämt straff. I flera kända fall har man avslagit livstidsdömdas ansökningar. Det gäller till exempel Mattias Flink, John Ausonius och Tommy Zethraeus.

I det här fallet anser tingsrätten att mannen har jobbat aktivt för att försöka anpassa sig till samhället och att han tagit itu med de problem som han tidigare haft med alkoholen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man anhållen för våldtäkt utomhus i centrala Åre

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.