Svensk försvunnen i Syrien i fyra år

Den 58-årige svensk-irakiern Shakir al-Dujaily har nu varit försvunnen i Syrien i fyra år.


Det är tyst om den 58-årige svensk-irakiern Shakir al-Dujaily.

Han har nu varit försvunnen i Syrien i fyra år.

Svensk-irakiern Shakir al-Dujaily har bott i Sverige i drygt 20 år, senast i en förort norr om Stockholm. Han är 58 år gammal. Men senast hans fru i Sverige såg honom var han 54 år. Hans son, som fyller fyra år i maj, har aldrig träffat sin pappa.

Shakir al-Dujaily är före detta hög politiker i irakiska kommunistpartiet. Den 31 mars 2005 - för 1 460 dagar sedan - mellanlandade han i Syrien på väg till Bagdad från Sverige. Han arbetade då som ekonomisk rådgivare åt irakiska regeringen.

Enligt hustrun missade han flyget till Bagdad och greps i Damaskus samma kväll, på falska grunder anklagad för att vara USA-agent. Familjen har varit i kontakt med före detta fångar som träffat al-Dujaily i fängelse och med officerare som bekräftat att han är fängslad.

Svenska utrikesdepartementet har hela tiden hänvisat till att Syrien vägrar medge att al-Dujaily finns i landet, och till så kallad tyst diplomati.

Kurdo Baksi, svensk-kurdisk författare och journalist, tycker att Sverige sviker en svensk medborgare. Trots att familjen överlämnat dokumentation om att al-Dujaily är i Syrien har ingenting synligt hänt i ärendet. "Detta är inget annat än nonchalans", skriver Baksi i ett pressmeddelande.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!