Färre köper miljövänlig mat

Svenskarna blir allt sämre på att handla miljövänliga varor eller tjänster.


Allt färre svenskar tar hänsyn till miljön när de handlar varor eller tjänster. Var tredje svensk tycker det är viktigt med miljöhänsyn, jämfört mot nästan varannan förra året. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar.

Lågkonjukturen tros spela en avgörande roll, då många går väljer efter prislappen i dåliga tider. Men den minskande miljöhänsynen i matväg blev tydlig redan för två år sedan, då 50 procent tyckte att det var viktigt 2006. Nu i år har siffran sjunkit till 35 procent.

Lotta Lagerberg, miljösamordnare vid Länsförsäkringar AB, tror att minskningen beror på att kopplingen mellan mat och klimat är mer komplex. Klimat kopplas mer till koldioxid, bil och energi, medan mat handlar mer om miljö generellt.

–Vilka miljöhänsyn som tagits vid odlingen, om maten är Kravmärkt, om konstgödsel använts, om djuren fått gå ute, om de medicinerats i förebyggande syfte och så vidare, menar Lagerberg, enligt DN.

Varken inkomst eller ålder har någon betydelse för om man handlar miljövänligt eller inte. Men det är däremot tydligt att kvinnor är bättre på att handla bra.

–De kanske har ett bredare perspektiv, tänker mer på familjen och är inte lika styrda av pengar, säger Lagerholm, skriver DN.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

1 timme sedan
Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

1 timme sedan
En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.