Stockholm

Försäkringskassans direktör avgår

Curt Malmborg lämnar som generaldirektör efter hård kritik.


Läs mer

Försäkringskassans generaldirektör Curt Malmborg avgår på egen begäran, erfar SVT Rapport. Som ny generaldirektör har regeringen utsett Adriana Lender, tidigare överdirektör på Försäkringskassan.

Den nya generaldirektören presenteras vid en presskonferens i eftermiddag med socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

I ett brev till Försäkringskassans medarbetare skriver Curt Malmborg att det finns två huvudorsaker till att han i november meddelade socialförsäkringsministern att han ville byta jobb.

Enligt Malmborg tjänar Försäkringskassan, efter det senaste årets omorganisation, på ett nytt högsta ledarskap.

Han konstaterar också att Försäkringskassan haft tre hektiska år.

– Jag måste medge att det har varit slitsamt även för mig, skriver han.

På uppdrag av regeringen har Försäkringskassan på kort tid förberett och genomfört två stora förändringar, tandvårdsstödet och rehabiliteringskedjan i sjukförsäkringen. För särskilt den senare har Försäkringskassan med Curt Malmborg i spetsen fått utstå mycket kritik.

Men det har också funnits intern kritik mot Curt Malmborg. I en artikel i Upsala Nya Tidning tidigare i veckan ställer flera anställda och före detta anställda krav på generalens avgång.

– Curt (Malmborg) kan inte få vara kvar. Han fungerar inte som chef, han saknar chefserfarenhet och det har blivit uppenbart för alla, säger en före detta chef till tidningen.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.