Bevis mot Quick ifrågasätts

- 21/12/2008, 09:05 -

Quicks advokat kommer att begära en ny prövning efter att bevisen ifrågasatts.

Ändrade förhörsuppgifter, oförmåga att peka ut platser där mordoffer gömts och ifrågasatt bevisning.

Den dömde seriemördaren Thomas Quicks advokat kommer att begära ny prövning av omständigheter i fallen.

– Om jag har lämnat hundra uppgifter så är 98 fel och två är rätt. Jag har lämnat så otroligt mycket information, det är klart att jag också har träffat rätt - och då har jag fått så ohyggligt mycket beröm, säger Quick i SVT:s Dokument inifrån som sänds på söndagskvällen.

Quick, som dömts för åtta mord och erkänt långt över 20, har tagit tillbaka alla erkännanden och hans advokat ska begära resning i morddomarna.

Quick uppger nu att behov av uppmärksamhet och starka mediciner låg bakom erkännandena.

Söndagskvällens program handlar mycket om nioåriga Therese Johannesen i Drammen i Norge, som Quick dömts för mord på. I första förhöret var hans beskrivning av flickan totalt felaktigt. Först när han läst om fallet och sett bilder på flickan, ändrar han gradvis sina uppgifter.

Quick ska visa utredarna var han gömt kroppen tar han dem först till ett grustag, men ingen kropp hittas. På väg därifrån ser Quick plötsligt en skogstjärn och uppger att han tvärtom finfördelat kroppen och spritt ut bitarna. Men norsk polis tömmer tjärnen, filtrerar vatten, bottenslam och markytor runt omkring och hittar ingenting.

Senare ändrar sig Quick igen. Han har eldat upp kroppsresterna. Och i terrängen hittar polisen tre små förkolnade benbitar, som enligt överåklagare Christer van der Kwast visar skärskador som stämmer med Quicks berättelse.

Men Thomas Olsson, Quicks advokat, ifrågasätter expertutlåtandet och kommer att begära ny granskning av benbitarna.

Programmet handlar också om två asylsökande pojkar Quick sade sig ha mördat. Men pojkarna visade sig leva - en i Stockholm och en i Kanada.

Skrivet av: