Kriminella gäng tjänar miljarder

- 22/12/2008, 06:40 -

Svartjobben drar in enorma belopp enligt Skatteverket.

När Skatteverket specialgranskade uthyrning av personal inom bygg-, städ- och transportsektorn avslöjades svartjobb för miljarder.

Bakom verksamheten gömmer sig ofta kriminella gäng.

– Min bedömning är att de kriminella gängen står bakom en tredjedel av de företag vi granskat och det resultat vi nått, säger Pia Bergman, riksprojektledare hos Skatteverket, till Göteborgs-Posten.

Sedan 2006 har Skatteverket satt den organiserade uthyrningen av arbetskraft till framför allt byggen, transport- och städbranschen under luppen.

När projektet avslutas vid nyår har totalt 1 044 företag granskats, vilket har lett till 1 262 brottsanmälningar. Företagen har upptaxerats med 2,4 miljarder kronor. Hittills har 263 granskade personer dömts till totalt 340 års fängelse och näringsförbud i sammanlagt 628 år.

Pia Bergman anser att det krävs lagändringar för att komma åt svartarbetet. Hon vill bland annat att det ska bli möjligt för Skatteverkets personal att göra oanmälda besök på arbetsplatserna och att arbetsgivaravgifterna ska redovisas månadsvis på individnivå.

Skatteverket kommer att utöka granskningen och ska bland annat jobba förebyggande, genom att inköpare i offentliga sektorn utbildas så att de lär sig avslöja oseriösa aktörer på marknaden.

Skrivet av: