Bandidosledare frias från häleri

Fälls dock för narkotikabrott - funderar på att överklaga.


Bandidos högste Europaledare Jim Tinndahn friades under tisdagen i Helsingborgs tingsrätt efter anklagelserna om häleri för de tre stulna tävlingsmotorcyklar Tinndahn tagit hand om.

Fallet handlade om tre roadracingmotorcyklar som stals från Falkenbergs motorbana i september, och senare hamnade i Helsingborg. Tingsrätten ansåg det bevisat att MC-gänget Bandidos ledare Jim Tinndahn varit den som sett till att de hamnat där.

– Han har naturligtvis känt till att de var stulna, säger chefsrådmannen Bengt Olsson till Helsingborgs Dagblad.

Men det räcker inte för att agerandet ska anses vara brottsligt, då åklagaren inte har lyckats bevisa att Bandidosledarens agerande gjort det svårare för ägarna att få tillbaka cyklarna.

– Jim Tinndahns syfte har varit att återbörda motorcyklarna till sina ägare och då kan åtalet inte vinna bifall, säger Bengt Olsson.

Kammaråklagare Anders Månsson ville i andra hand ha MC-gängets ledare fälld för olovligt brukande av de stulna cyklarna. Vid tisdagens rättegång berättade en av ägarna att hans cykel inte blivit körd överhuvudtaget under de fem dagar den befann sig i Helsingborg. En markering som han gjort på däcken fanns nämligen kvar.

Åklagarens bevis för att körning ägt rum är de avlyssnade telefonsamtal som Jim Tinndahn haft med en dansk roadracingförare där han berättar att han kört en av cyklarna i över 300 kilometer i timmen. Men tingsrätten anser inte att det räcker som bevis. Detta för att Bandidosledaren beskriver en lampa som funnits i instrumentpanelen på ett annorlunda sätt än motorcykelns ägare.

Däremot fälls Jim Tinndahn för ringa narkotikabrott efter att ett blodprov visat spår av kokainrester. Eftersom han varit häktad behöver han dock inte avtjäna något straff.

Bandidosledaren var nöjd med att ha friats.

Hade du räknat med det?

– Jag känner att jag inte gjort något olagligt. Om någon frågar mig igen om jag ska hjälpa till att leta reda på stulna motorcyklar så kommer jag att göra det igen, säger Jim Tinndahn till HD.

Han är dock missnöjd med att ha dömts för narkotikabrott och funderar på att överklaga. Närmast ska han begära skadestånd för de dryga tre veckor han suttit häktad.

Åklagare Anders Månsson som krävde sex månaders fängelse, har inte beslutat om han ska överklaga eller inte.

– Jag ska läsa domen och fundera noggrant, säger Månsson till HD.

En film om Bandidos Europes historia:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Förberedde kokainsmuggling – hamnanställd döms

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?