Polisen Peppe spred anklagande fördomar om våldtagna kvinnor

Göteborgspolisen efter hårda kritiken: "Märkligt att jag får skit, att det inte är de som anmäler falskt som man vill lägga skuld på."


Han har flera tusen följare på Twitter och beskriver sig själv som åsiktsstark. Många utav hans tweets har fokus på kontroversiella åsikter om invandringsfrågor.

Nu har Göteborgspolisen Peter "Peppe" Larsson hamnat i blåsväder efter ett uppmärksammat uttalande om falska våldtäktsanmälningar.

Han hänvisade till en artikel från P4 Göteborg om en kvinna som polisanmälde en man för våldtäkt. Mannen greps, anhölls och satt frihetsberövad i tre dygn. Kvinnan erkände sen att de hade haft ömsesidigt sex.

Peter "Peppe" Larsson kommenterade artikeln med orden:

”Tyvärr inte alldeles ovanligt. Helt förkastligt. Inte sällan vid otrohet för att rädda sitt eget skinn."

Den kritiserade tweeten togs ganska snart bort av honom själv, efter en hel del ifrågasättanden om hur lämpligt uttalandet var, med tanke på att han är företrädare för poliskåren.

– Hur kan man göra den här tolkningen av det jag skriver? Det var verkligen inte så jag menade. Det finns folk som har skrivit till mig på twitter att ”den här äckelsnuten ska inte få utreda mitt fall om jag skulle bli utsatt för något." säger Peter "Peppe" Larsson till Nyheter24 när vi ringer upp honom för en kommentar.

Men känns det inte motsägelsefullt att skriva att det inte är alldeles ovanligt, när statistik som jag har tagit del av visar att misstro har kunnat bevisas i bara ungefär 1% av fallen?

– Jag kunde se allt mellan 2-7% i den fakta jag har tagit del av och det är också det som jag och mina kollegor har upplevt. Men är det någon som står på brottsoffrens sida så är det jag.

– Sen kan jag någonstans tycka att det blir märkligt att jag får skit, att det inte är de som anmäler falskt som man vill lägga skuld på. Det finns exempel där män blir falskt anklagade och livet rasar fullständigt för dem, säger Peter "Peppe" Larsson.

Vi ringer även upp Anders Börjesson, chef för lokalpolisområde Göteborg City och själv rutinerad twittrare.


Är det verkligen lämpligt att en av dina anställda poliser uttrycker sig på det här sättet i ett publikt forum som Twitter?

– För det första har han yttrandefrihet som alla andra. Peters Twitterkonto företräder inte polisen utan det är hans privata konto. Vad han säger på Twitter får han stå för, jag kommer inte begränsa honom på det sättet, säger Anders Börjesson.


Samtidigt menar han att anställda måste fundera på vad de säger och hur de uttrycker sig i sociala medier. Att det blir ett problemet när läsaren blandar ihop om det är en polis eller privatperson som uttalar sig.

– Det här är inget som polisen går ut och säger, att det skulle vara ett problem med antalet falska våldtäktsanmälningar. Tvärt om har många brottsoffer svårt att få myndigheter att ta dem på allvar, säger Anders Börjesson.

– Skriver man som Peter gjorde, så sänder man kanske signaler till allmänheten att det är så här polisen tycker och då kan det vara extra jobbigt som brottsoffer. Man måste tänka efter före, man sätter ett avtryck som man måste ha funderat igenom, fortsätter han.

I dagsläget använder sig polisen av en central handledning för hantering av sociala medier, men polischefen erkänner att det uppenbarligen finns ett behov att diskutera frågorna internt. Han planerar att genomföra någon form av utbildning för sina anställda framöver.

– Jag tycker att Peppe är duktig på att kommunicera på det här sättet. Men det är väldigt olyckligt om man får uppfattningen om att Peppes åsikter representerar den svenska polisen, säger polischefen Anders Börjesson avslutningsvis.

Peter "Peppe" Larsson har tidigare skrivit en debattartikel för Nyheter24 om en poliskår i uppror.

I den här krönikan kan du läsa om Nyheter24:s reporter Amanda Leanders uppfattning om intervjun med polisen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde Sverige införa en samtyckeslag?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.