Småländskt företag blir Ipredpoliser

Du behöver inte ha laddat ner något för att bryta mot Ipred-lagen.


Brott som egentligen ska falla under allmänt åtal riskerar att hamna under Ipred-lagen. Detta visar det andra Ipred-fallet som inkom till Malmö tingsrätt den sjunde april.

Bakom anmälan står Grafiskt Center, ett dotterbolag till Prinfo Bergs, ett småländskt familjeföretag lett av Arne Berg i Virserum – årets företagare 2003 i Hultsfred.

De småländska privatpoliserna har begärt att få ut innehavaren bakom en specifik IP-adress som de menar har gjort intrång i Grafiskt Centers databas ett flertal gånger under mars och april.

Bevisningen består av ett antal loggar – datorfiler som beskriver ett historiskt förlopp – och alltså inte att någon laddat ner upphovsrättsskyddat material. I stället bygger anmälan på att företaget vill få reda på vem som står bakom ett IP-nummer som lämnat loggar efter sig i deras databas. Något som, enligt Rasmus Fleischer, alla har på sina hårddiskar.

"Alla som sett i sina loggar att någon obehörig loggat in kan då skriva ut loggen, ge den till tingsrätten och begära ut abonnentuppgifterna bakom IP-adresserna. För alla, i stort sett alla, har på sina hårddiskar någon form av information som de själva innehar upphovsrätten till", skriver Fleischer.

Bloggen invaektiv menar att det här är ett solklart fall där ett företag använder sig av Ipred-lagen för att företagshemligheter är på vift.

"Företaget stödjer sig på IPRED-lagstifning för att ta reda på identiteten på inträngaren. Varför? Oklart, men kanske för att själva agera mot personen. Kanske för att de inte litar på att polisanmälan som säkert också lämnats in handhas bra nog av reguljära rättsväsendet."

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!