Bloggosfären rasar över Ipred

Flera av Sveriges största bloggare sågar den nya lagen som ska sätta stopp för fildelning.


Bloggaren Emma på Opassande kritiserar den nya lagen om fildelning och drar paralleller mellan nedladdning och ökad försäljning.

"30-50 procent sägs internettrafiken sjunkit med under det första dygnen med Ipred-lagen. Det går naturligtvis inte att säga med säkerhet hur mycket det sjönk eller om det ens kommer att fortsätta vara så. Men det som är intressant är, som Stefan Stenudd skriver, om man kan se motsvarande ökning i försäljning. Det lär man inte göra och jag undrar så smått om inte försäljning lär sjunka till och med. Undersökningar har tidigare visat ett klart samband mellan frejdigt fildelande och shopping."

Piratpartiledaren Rick Falkvinge tar också upp sitt missnöje med lagen och skriver i sin blogg att "de här repressiva lagarna är ute efter att få oss tysta, att skrämma oss till lydnad. Men jag tänker varken vara tyst eller rädd. Vi medborgare kan faktiskt hålla nätet öppet, fritt och anonymt själva" och talar om alternativ som ska göra det möjligt att hålla sig anonym ute på nätet.

Piratpartisten Christian Engström förklarar hur Ipredlagen är en "olämplig", "onödiglag", och "ineffektiv" lag vilket kommer "att visa sig när den har varit i kraft ett tag. Det säger erfarenheterna från alla andra länder som har infört motsvarande lagstiftning. Fildelningen får möjligen en lite svacka precis när lagen trätt i kraft, men sedan återhämtar den sig och fortsätter öka."

Blogge Bloggelito rasar på att poliser och rättsväsende inte är de enda som ska upprätthålla lagen längre, utan att det ligger i enskilda personers och företags händer numer, och menar att detta inte är hur det fungerar i en demokrati. Han hakar också på åsikten om att lagen skulle vara ett steg tillbaka.

"Beatrice Ask och de andra 'vuxna' i regeringen (man måste undra när jag egentligen blir vuxen) ämnar nu rensa upp i det träsk vi kallar internet, genom att censurera det, kontrollera det, underställa det upphovsrättsindustrins polisiära privilegium, övervaka det, filtrera det, dubbelbeskatta det – helt enkelt förstöra den innovation som kommit att betyda mest sedan kineserna (långt före Gutenberg) uppfann tryckkonsten."

Ipred- och FRAkritikern Scaber Nestor diskuterar det mest kritiserade problemet med lagen.

"Datalagringsdirektivet och antipiratlagen (IPRED) utgör exempel på kontroversiella EU-beslut som påverkar den personliga integriteten."

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ökad ilska och oro i M efter opinionsmätning

Kvinna hittad död – man anhållen

En man har anhållits efter att en kvinna hittats död i sitt hem i Kungsbacka, rapporterar Kungsbacka-Posten.

Åklagaren: Tonåringarna var på plats vid mordet

Två tonårspojkar har häktats för grovt skyddande av brottsling efter mordet på en 39-årig man i Skärholmen i förra veckan. Enligt åklagare Ove Jäverfelt befann de sig på platsen när skjutningen inträffade. Vi har uppgifter som tyder på det, säger han.

Polisen i Flen rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka söder om Flen", skriver polisen på sin hemsida.

Så lever Ludmila Engquist i dag – 23 år efter dopingskandalen

Den tidigare friidrottaren Ludmila Engquist vann både VM-guld och OS-guld innan hon erkände att hon dopat sig. Nyheter24 har tagit reda på vad svenskarna googlar mest om den före detta stjärnan.

Flodhäst dök upp i villakvarter: "Blev livrädd"

Invånare i Kapstadenförorten Grassy Park fick en rejäl överraskning i helgen. Nedför gatan strosade en flodhäst.